sluiten

Adviessector verenigt zich in de Warmtetransitie Pioniers

14 september 2021

Door samenwerking de warmtetransitie versnellen

Nederland staat voor enorme uitdaging. De miljoenen woningen en andere gebouwen die nu nog aardgas gebruiken voor de verwarming en warm water moeten zo goed als allemaal voorzien worden van een alternatief. Deze warmtetransitie vraagt om samen leren en unieke samenwerkingsverbanden! Een groep vooraanstaande adviesbureaus waaronder DWA verenigt zich in de Warmtetransitie Pioniers. Juist omdat adviesbureaus vaak een toonaangevende rol in innovatieve projecten hebben zien wij de noodzaak om onze kennis te bundelen en te delen met het Rijk, de klimaattafel gebouwde omgeving en gemeenten. 

In bijna alle gemeenten van Nederland wordt hard gewerkt om de eerste concrete stappen van de warmtetransitie te zetten. Ondanks de grote inspanningen die door gemeenten, corporaties, bewoners en andere stakeholders worden geleverd, schiet de besluitvorming en realisatie helaas nog niet voldoende op. Om dit proces te versnellen en betere ondersteuning aan Nederland te geven, heeft een grote groep van adviseurs (betrokken van onderzoek en modelleren tot realisatie) besloten de handen ineen te slaan. Adviesbureaus werken doorgaans weinig op grote schaal samen. Voor de warmtetransitie hebben een aantal vooroplopende adviseurs besloten dat wel te doen vanuit het urgentiebesef dat versnelling noodzakelijk is.  

Het proces versnellen we alleen als we kennis en inzichten delen en een gemeenschappelijke koers varen. Daarom hebben wij dit unieke samenwerkingsverband opgezet. Wij, de Warmtetransitie Pioniers, hebben de afgelopen jaren vele honderden partijen ondersteund bij het ontwikkelen en realiseren van duurzame warmtevoorzieningen. 

Ons doel is om gezamenlijk een duidelijk en uitvoerbaar stappenplan uit te werken naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. Dat stappenplan dient enerzijds als advies voor de landelijke politiek en beleidsmakers, maar anderzijds ook om gemeenten concrete handvatten te geven om voortvarend aan de slag te gaan.  

Warmtetransitie Pioniers is een club van gemotiveerde professionals die hun krachten nu bundelen, om inzichten en lessen die adviesbureaus in het werkveld opdoen beschikbaar te maken voor de politiek en andere professionals in dit werkveld.  De ‘Warmtetransitie Pioniers’ is ontstaan vanuit de visie dat adviesbureaus werken aan een gemeenschappelijk doel: het versnellen van de warmtetransitie. Dat versnellen gaat het beste als we onze kennis bundelen en samenwerken om het collectieve leerproces te versnellen. Op initiatief van Michiel van der Vight (De WarmteTransitieMakers) en Harmke Bekkema (Out of Harm’s Way, TKI, PAW) is inmiddels een grote groep organisaties betrokken, waaronder Atriensis, CE Delft, DWA, EnergyGO, Engie, JvdLAdvies, Merosch, Overmorgen, Procap, Quintel, Berenschot, TwynstaGudde, Wattopia en Witteveen+Bos. Er is een samenwerking met NLIngenieurs voor dit onderwerp. De club staat open voor samenwerking met nog meer pioniers uit het vakgebied; mensen met ervaring in koplopende projecten en mensen met een sterke visie op de warmtetransitie. Daarmee beogen we pioniers bij elkaar te brengen. 

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl