sluiten

Duurzame energie door warmte-uitwisseling in zwemstadion

25 juni 2021

Enorme CO2-reductie Pieter van den Hoogenband Zwemstadion

Sinds een aantal weken wordt het water in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion duurzaam verwarmd. Daarvoor hebben Brabant Water en de gemeente Eindhoven de handen ineen geslagen. Er wordt gebruik gemaakt van warmte uit de ruwwaterleiding van het naastgelegen pompstation van Brabant Water (aquathermie). De duurzame energie komt dus rechtstreeks uit waterwinning. 

Minder CO2-uitstoot
Het gasverbruik van het zwemstadion gaat met ca. 450.000 m3 per jaar (80%) omlaag. Bij de toekomstige nieuwbouw van Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep kan jaarlijks ca. 300.000 m3 aan gas worden bespaard. Totaal een besparing van 750.000 m3 gas. Dat betekent een flinke reductie van de CO2-uitstoot. De warmtepompen draaien niet meer op gas, maar krijgen stroom van 3400 zonnepanelen die op de daken zijn geplaatst. Dit past in het ambitieus klimaat- en energieplan met doelstellingen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Rol DWA
DWA analyseerde het oorspronkelijke cv-net voor het Pieter van den Hoogenband zwemstadion en voerde verbeteringen door met Hysopt, een softwarepakket waarmee verwarmings- en koelinstallaties geoptimaliseerd kunnen worden. Vooraf was het belangrijk om een technische en economische haalbaarheidsstudie te verrichten. DWA verzorgde – naast de haalbaarheidsstudie  – de hele engineering en uitvoeringsbegeleiding.

Subsidie van de provincie en het Rijk
De totale kosten van het project bedragen bijna € 1,5 miljoen euro. De provincie heeft voor dit unieke project subsidie van € 125.000 beschikbaar gesteld. Daarnaast is door het Rijk voor 15 jaar een exploitatiesubsidie van ruim € 1,3 miljoen in het vooruitzicht gesteld.
Dat maakt het project niet alleen duurzaam, maar ook betaalbaar. De jaarlijkse besparing op energielasten is groter dan de jaarlijkse kosten van de investering. Bovendien dekken de zonnepanelen die vanuit het project Slim Verduurzamen Vastgoed zijn gelegd, ruim het extra elektriciteitsverbruik van de warmtepompen.

Energie-uitwisselingssysteem
Het project voor het Eindhovense zwemstadion is bijzonder in zijn soort door een gunstige samenloop van omstandigheden: de aanwezigheid van het grootste waterproductiebedrijf  van Brabant Water in combinatie met een zwemcomplex met een enorme warmtevraag.

“De jaarlijkse warmtevraag van het complex kun je vergelijken met dat van 450 woningen”, vertelt wethouder Stijn Steenbakkers van de gemeente Eindhoven. “Het is daarom voor de hand liggend om te kijken naar een duurzame oplossing om aan deze warmtevraag te voldoen. Onze buren van Brabant Water hadden de oplossing in huis: aquathermie. Dat principe – koude en warmte uit water gebruiken om gebouwen duurzaam te koelen en verwarmen – is niet nieuw. Maar de schaal waarop dat hier in Eindhoven gebeurt, is dat wél.”

Eric van Griensven, directeur Bestuurszaken Brabant Water: “Nergens in Brabant hebben we  zo’n grote kans op het vlak van warmte-uitwisseling als hier met het zwemstadion. Een deel van het door ons opgepompte grondwater gaat via een warmtewisselaar naar de warmtepompen van het zwemstadion. Hier wordt een klein beetje warmte uit het water gehaald en afgegeven aan het zwemwater en de verschillende ruimtes. Vervolgens wordt het water op het waterproductiebedrijf gezuiverd om weer als drinkwater naar onze klanten te kunnen gaan.”

Webinar
Op 29 april organiseerden wij, in samenwerking met Hysopt, een gratis webinar over deze casus.
Meer weten en terugkijken? Bekijk hier ons gratis webinar.

Aquathermie Eindhoven - Pieter van den Hoogenband Zwemstadion

Klik hier voor de visual ‘Aquathermie Eindhoven’. Als aanvulling bij de visual: warmte wordt via een warmtepomp opgewaardeerd (in temperatuur verhoogd).

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl