In de serie ‘Feit of Fictie’ doet het Lente-akkoord een poging om misverstanden rond zeer energiezuinige nieuwbouw uit de weg te ruimen. Opmerkelijke claims worden voorgelegd aan een panel van experts. Zij scheiden feit van fictie. Deze keer: de luchtwarmtepomp als energieslurpende airco?
De gemeente Delft verbiedt de toepassing van de luchtwarmtepomp in de nieuwbouw in de Spoorzone. Dit vanwege de mogelijke geluidoverlast, en omdat de luchtwarmtepomp in de zomer als energieverslindende airco kan worden ingezet.
Klopt het dat een luchtwarmtepomp in de zomer als airco kan worden ingezet? Is het energiegebruik dan gelijk aan dat van een airco? Wat is het alternatief voor de bewoner, als het te warm is in de woning? Het Lente-akkoord legde de volgende stelling voor aan Peter Heijboer (DWA), Jan Willem van de Groep (FactoryZero), Harm Valk (Nieman Raadgevend Ingenieurs), Bart Vlaar (Tegnis), Dick van Ginkel (Van Wijnen/Fijn Wonen).
“Een luchtwarmtepomp kan in de zomer worden gebruikt als energieslurpende airco.”
Peter Heijboer, adviseur bij DWA, is het eens met de stelling: “In tegenstelling tot de anderen ben ik het juist wel eens met deze stelling. Lucht-water warmtepompen zijn standaard voorzien van een koelfunctie. Bewoners kunnen via de kamerthermostaat heel eenvoudig deze koelfunctie aanzetten. Lucht-water warmtepompen produceren koude met een zelfde orde van grootte energierendement als een traditionele airco. Meestal zijn nieuwbouwwoningen voorzien van vloerverwarming. De luchtwarmtepomp moet dan ‘s zomers de hele vloermassa afkoelen voordat er wat koeleffect merkbaar is. Daar gaat best veel energie in zitten. De energiebesparing die je in de winter dankzij de warmtepomp hebt bereikt voor warmte-opwekking wordt dan in de zomer weer voor een deel teniet gedaan.”
Lees alle reacties in “Feit of Fictie: “Luchtwarmtepomp is energieverslindende airco”