sluiten

Herman Gortercomplex Utrecht wordt eerste energieneutrale rijkskantoor van Nederland

5 maart 2020

Renovatie en verduurzaming Herman Gortercomplex

Het Rijksvastgoedbedrijf viert op 5 maart, samen met haar partners, de start van de renovatie. Het gebouw wordt straks volledig energieneutraal opgeleverd. Dit betekent dat het pand nu van energielabel label B naar A++++ stijgt. Met het energieneutraal maken van het pand Herman Gorterstraat 5 is aangetoond dat dit gedateerde pand wel degelijk energieneutraal kan worden gemaakt. Iets dat voorheen onmogelijk leek.

Projectmanager Frans van Beek, projectmanager Rijksvastgoedbedrijf: “De enorme renovatie van het totale project van in totaal 37 duizend vierkante meter is zo duurzaam mogelijk ingestoken. Met het klimaatdoel 2050 voor ogen is het Herman Gortercomplex het eerste rijkskantoor dat gerenoveerd wordt onder de ambitie ‘energieneutraal’. Deze is in de aanbesteding aan de markt meegegeven en wordt nu ook echt uitgevoerd.”

Innovatief en creatief dankzij echt samenwerken

Dura Vermeer Bouw Hengelo vormt voor het ontwerp en de bouw een samenwerking met OTH, DWA en de Groot Installatiegroep. De basis van het UAV-GC-contract was en blijft écht samenwerken als gelijkwaardige partners. Alleen hierdoor is het mogelijk het ontwerp en proces zo optimaal en snel mogelijk te realiseren. Zo is een innovatief en creatief concept rondom circulair- en energieneutraal bouwen gecreëerd.

Ontwerp en bouw inclusief levering van energie

Het project omvat het transformeren van drie gedateerde kantoorgebouwen uit de jaren ’90 naar één modern en zeer duurzaam rijkskantoor. Niet alleen is Dura Vermeer met haar partners verantwoordelijk voor design, build, en maintain, maar ook voor de levering van energie. Het label energieneutraal wordt behaald met zowel energiebesparende als energieopwekkende maatregelen zoals: de adaptieve gevel door triple glas en zonwering aan de binnenzijde. Zonnepanelen worden zowel op het dak als op een deel van de opstallen op het binnenterrein gelegd. Daarmee wordt veel extra energie opgewekt.

Een gezond, slim gebouw en energiecoach

Bouwfysische aspecten zoals de brandveiligheid, adaptieve gevel en luchtdichtheid zijn van groot belang. Er is een maximale kierdichting voor een optimaal binnenklimaat en een lager energiegebruik. Herman Gorter wordt voorzien van slimme sensoren en energiemeters, waardoor energiestromen inzichtelijk worden. Met deze inzichten kunnen eisen worden bewaakt, eventuele afwijkingen ten opzichte van het ontwerp worden getraceerd en daar waar nodig bijgestuurd. De energiecoach gaat zorgen dat er nog ‘smarter’ met het gebouw kan worden omgegaan.

Bouwen op een postzegel in hoog tempo

Een deel van het complex blijft gewoon in gebruik, waardoor het proces is opgedeeld in twee fases. Dit in combinatie met het bouwen op deze postzegel, middenin het centrum van Utrecht, maken het een uitdaging. De bereikbaarheid van de locatie in het binnenstedelijke gebied, de raakvlakken met de aangrenzende in uitvoering zijnde bouwprojecten.

Bewoners

Na renovatie biedt het complex plaats aan ongeveer 2000 medewerkers. Hierbij is een groot deel afkomstig van verschillende Rijksonderdelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V). Maar ook andere rijksdiensten dan J&V zullen in het complex worden gehuisvest. De renovatie start na planontwikkeling medio 2020. Vanaf eind 2021 nemen verschillende instanties van het ministerie van J&V gefaseerd hun intrek in dit rijkskantoor. Begin 2023 is de renovatie van het pand klaar.

Rol DWA

DWA is verantwoordelijk voor de advisering van de installaties, duurzaamheid, comfort, energie en brandveiligheid. Wij staan aan de basis van het duurzame installatieontwerp. Hiervoor maken we comfort- en energieberekeningen en stellen vermogens vast van ruimtes en de wko-centrale. Deze berekeningen geven een goed beeld van het comfort en energiegebruik in de werkelijke situatie.

contact

Wilt u meer weten over het project?
Dennis ten Dam
e-mail: dam@dwa.nl
telefoon: 06 – 10 99 34 53

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl