sluiten

Koningin Máxima opent gebouw Zuid Performance Factory

21 juni 2018

Hare Majesteit Koningin Máxima opende op 21 juni 2018 gebouw Zuid van de Performance Factory in Enschede. De Performance Factory is gevestigd in een voormalige textielfabriek. Woningcorporatie Domijn heeft in 2011 samen met buurtbewoners, ondernemers en de gemeente Enschede het vervallen fabrieksterrein een nieuwe functie gegeven. Het is nu een werk- en ontmoetingsplek met ruimte voor sport, horeca, kunst, cultuur, ambacht en ondernemerschap.

Koningin Máxima kreeg na aankomst een korte film te zien waarin de ondernemers van de Performance Factory zich presenteren. Aansluitend volgde een rondleiding door gebouw Zuid, waarbij onder andere de foodhal en enkele sociale ondernemingen werden bezocht. Na de rondleiding verrichtte Koningin Máxima de openingshandeling en sprak met mensen die betrokken zijn bij de Performance Factory.

Het karakteristieke complex ligt in de wijk De Bothoven aan de rand van het centrum. In het gebouw worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid naar nieuw werk. Onder andere omvat het complex:

 • Hoofdkantoor woningbouwvereniging Domijn (flexplekken)
 • Werkplaats en magazijn voor de onderhoudsafdeling van de woningbouwvereniging
 • Kinderdagverblijf
 • Houtwerkplaats
 • Popschool
 • Dansschool
 • Kookstudio
 • Fotostudio
 • Bronsgieterij
 • De Twentse foodhal
 • Flexibel verhuurbare ruimten

Geschiedenis
De fabriek is destijds in verschillende fasen gebouwd. Het oudste deel dateert uit 1903, de laatste verbouwingen vonden plaats in de jaren negentig. Dit was terug te zien in bijvoorbeeld de gietijzeren kolommen in de constructie. Polaroid heeft het fabriekscomplex in 2008 gesloten. Het oorspronkelijke idee was de fabrieken te slopen en een nieuwe woonwijk te bouwen.

In één fabriek is een succesvolle doorstart van Polaroid gekomen voor het produceren van instantfilms. In gebouw West (oorspronkelijk een opslagmagazijn) zijn al sportruimten, een skateboardbaan en een trampoline springpark gekomen.

Technische bijzonderheden
De isolatie van de buitenschil van het gebouw is verbeterd. Gevelbeplating is verwijderd, waarna de oorspronkelijke bakstenen gevel weer tevoorschijn kwam. Het gebouw is voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling. Door een nieuwe afwerklaag aan te brengen konden de vloeren vlak gemaakt worden.

Het sheddak is geïsoleerd en voorzien van nieuwe beglazing. Het daglicht in deze ruimten is fantastisch. Verlichting wordt gedimd op basis van de daglichttoetreding.

Bij de entree is een grote vloersparing gemaakt, zodat een open atrium ontstond met veel daglicht.

Het hergebruik van de bestaande sprinklerinstallatie bleek kostbaar. Door de functieverandering van industrie naar een multifunctioneel gebouw was sprinkler geen eis. Gekozen is voor brandscheidingen en automatische branddetectie.

De akoestiek in de popschool vergde speciale aandacht: er zijn studio’s waar bandjes kunnen spelen met een drumstel, waarbij geluidsuitstraling naar buiten beperkt moest worden.

In de foodhal zijn tien verschillende keukens met mogelijkheden voor onder andere barbecue, wokken, grillen en koken. Om geuroverlast in de rest van het gebouw te voorkomen is extra luchtbehandeling aangebracht, vraaggestuurd gekoppeld aan de keukens.

Rol DWA
DWA was al betrokken bij het ontvlechten van het gebouwbeheersysteem van de verschillende panden op het terrein en werd voor gebouw Zuid gevraagd voor het bouwfysisch en installatietechnisch advies. Gebruikerswensen zijn geïnventariseerd, een technisch Programma van Eisen en een Voorlopig Ontwerp zijn opgesteld. Voor het beheer en onderhoud zijn de prestatie-eisen opgesteld. In de aanbestedingsdocumenten werden de prestatie-eisen benoemd en de manier waarop deze tijdens de realisatie getoetst werden.

Voor een digitale rondleiding zie: https://youtu.be/n4PmZTmVYfU

Bekijk het filmpje van Domijn: https://vimeo.com/245593241

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl