sluiten

Prestatiemonitoring zonnecollectoren NIOO met digital twin

7 oktober 2019

Slim rekenmodel maakt prestaties zonnecollectoren in één oogopslag inzichtelijk

Onderzoeksinstituut NIOO in Wageningen beschikt over een innovatief, duurzaam energiesysteem om de gebouwen en laboratoria te verwarmen en te koelen. Onderdeel daarvan is een collectorinstallatie, bestaande uit 457 m2 thermische zonnecollectoren, waarmee warmte wordt opgewekt om het gebouw te verwarmen. Als het aanbod van warmte groter is dan de vraag, wordt het overtollige deel opgeslagen in de ondergrondse warmteopslag.

DWA verzorgt de monitoring van installaties en energiesystemen bij NIOO. Daarin is een innovatieve stap gezet: de collectorinstallatie is in een rekenmodel gezet, waarmee de gemeten opbrengsten kunnen worden beoordeeld. Amber Nusteling heeft in haar afstudeeropdacht voor de Technische Universiteit Delft, onder leiding van Kees Wisse van DWA, een digital twin van de zonnecollectoren gemaakt. Die wordt gevoed met KNMI-gegevens en rekent op basis daarvan elk uur de verwachte opbrengst uit en vergelijkt die met de gemeten opbrengst. Amber Nusteling, Specialist Digital Twin: “Het resultaat verschijnt in een digitaal dashboard van Power BI, waarop de beheerder in één oogopslag ziet via visualisaties of de collectorinstallatie naar verwachting presteert. Voorheen gebeurde dat handmatig en eens per jaar. Met nieuwe digitale mogelijkheden is het nu mogelijk om de monitoring van de collectoren geautomatiseerd en continu uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de prestaties van de zonnecollectoren op elk moment kunnen worden ingezien en verbetert kunnen worden.”

In september is de digital twin overgedragen aan Petra van den Berg, directeur bedrijfsvoering bij NIOO.  De komende tijd gaat NIOO het hulpmiddel gebruiken en evalueren. Wim Verdonk, hoofd van de Technische Dienst bij NIOO, ziet al de voordelen: “We hebben de actuele prestaties altijd onder de knop en worden tijdig gewaarschuwd als er afwijkingen ontstaan. Je kunt direct actie nemen en loopt niet meer achter de feiten aan.”

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl