Ontwerpen voor een koele stad
Vanwege het veranderen van het klimaat wordt het warmer op aarde. In het extreemste klimaatscenario zal de gemiddelde temperatuur op aarde stijgen met 3,5°C rond 2085. Daardoor zullen meer mensen hittestress ervaren. In een stad is de temperatuur hoger in vergelijking met het omliggende gebied. Dat komt door de eigenschappen van de stad die de temperatuur verhogen. Dit effect heet het stedelijk hitte-eiland effect. Daardoor wordt in een stad sneller hittestress ervaren en door klimaatverandering zal het risico alleen maar toenemen.
Daarom is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: ‘’Wat is het effect van ontwerpmaatregelen op het verminderen van hittestress?’’ Dit artikel legt uit wat hittestress en het stedelijk hitte-eiland zijn, welke parameters van invloed zijn op het stedelijk hitte-eiland en met welke ontwerpmaatregelen je hittestress kunt tegengaan.
Gepubliceerd in Bouwfysica vakblad van de NVBV | juni 2022
Hittestress
Farid Saif deed een afstudeeronderzoek naar ‘Ontwerpen voor een koele stad’. In dit onderzoek is een studie gedaan naar het tegengaan van hittestress in de gebouwde omgeving.