sluiten

Ontwikkeling field-lab Rijksvastgoedbedrijf voor nieuwe technologieën energieopwekking

10 april 2019

Een field-lab met testomgeving voor duurzame nieuwe technologieën moet het worden. Het Rijksvastgoedbedrijf revitaliseert gebouw 356 op het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk tot een aantrekkelijke werkomgeving voor nieuwe hoogwaardige innovatieve bedrijvigheid.

Het gebouw huisvestte vroeger kantoren voor de staf en werkplaatsen voor onderhoud aan vliegtuigonderdelen. Nu wordt het omgevormd tot kantoorstudio’s en werkomgevingen voor high-tech-bedrijven. Deze werkomgeving sluit prima aan op Unmanned Valley, een concept dat de komende jaren de kans krijgt tot ontwikkeling te komen. Unmanned Valley richt zich op de opkomende Nederlandse drone-industrie voor commerciële toepassingen.

Het Rijksvastgoedbedrijf zet deze locatie in als field-lab voor het Programma Groene Technologieën. Vanuit dit programma worden innovaties in het field-lab gerealiseerd en middels een monitoringsprogramma gevolgd op prestaties. Interessante technieken met een potentie op verduurzaming en energiebesparing zullen toegepast worden in meerdere gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf.

Zo worden op deze locatie drie brandstofcellen getest op rendement voor elektriciteits- en warmteproductie uit waterstof. Overtollige elektrische energie wordt opgeslagen in verschillende typen opslagsystemen en batterijen. Ook aan het opslagrendement van deze batterypacks vindt monitoring plaats.

Op het dak worden verschillende nieuwe technologieën getest. Zo worden er twee urban windturbines van PowerNEST op het dak van de voormalige werkplaats gerealiseerd. Op het dak van de kantoren worden Hone-panelen geplaatst die warmte en elektriciteit opwekken. Aan de hoge efficiency van de warmteopbrengst die met nanotechnologie tot stand komt, vindt monitoring plaats.

De overtollige warmte die geproduceerd wordt bij de experimenten wordt in het zomerseizoen met een absorptiekoelmachine omgezet in duurzame koude.

Circulair
Het gebouw zelf wordt met ontwerp van Superuse Studio’s circulair gerenoveerd. Het vrij gesloten karakter van het gebouw wordt gerevitaliseerd naar een open werkomgeving. In de donkere corridor worden openingen en vides gemaakt om daglicht diep het gebouw in te brengen. Buitenkozijnen worden binnen gebruikt voor het realiseren van binnenwanden. De gevelbeplating wordt in het project zoveel mogelijk hergebruikt.

DWA heeft het Rijksvastgoedbedrijf ondersteund met het ontwerp en de uitvraag. Ook wordt de uitvoering met betrekking tot de installaties begeleid door DWA. De installateur is Putman BV uit Noordwijk.

Dit field-lab is een inspiratievoorbeeld voor het toepassen van innovaties in en op gebouwen en voor het transparant maken van de prestaties van duurzame innovaties.

Artist impression: Superuse Studio’s

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl