sluiten

DWA presenteert Visie 2040

De energievoorziening van Nederland

Tijdens het Inspirations Café op 15 november heeft Jaap Dijkgraaf, algemeen directeur DWA, het eerste exemplaar van Op weg naar 2040. De energievoorziening van Nederland overhandigd aan Thijs Bouman, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bouman hield een boeiende presentatie voor DWA-ers en hun relaties over hoe je mensen kunt verleiden tot duurzamer gedrag. Vanuit de omgevingspsychologie liet hij op basis van recent onderzoek zien wat mensen beweegt om wel of juist niet duurzaam te handelen en hoe duurzaam gedrag gemotiveerd kan worden.

In het achterliggende jaar hebben wij onszelf geprikkeld om met elkaar en met een aantal van onze partners in het veld eens na te denken over ons werkveld in 2040. Dat ligt iets dichterbij dan 2050 en iets verder weg dan de vijf jaar die we gebruikelijk vooruitdenken in onze strategische plannen. 2040 ligt nog dichtbij genoeg om een aantal concrete beelden te kunnen uitwerken met de kennis die we nu al hebben. Het resultaat is Op weg naar 2040. De energievoorziening van Nederland.

We gaan daarbij in op vier elementen die ons bovengemiddeld bezighouden:

  1. Vraag en aanbod van energie; de beschikbaarheid, de modaliteit, de ordening en de manier waarop we daar mee omgaan;
  2. De impact die de energievoorziening heeft op de vormgeving van de ruimte;
  3. Sociaal-maatschappelijke consequenties van de manier waarop we met energie omgaan;
  4. De rol van de overheid.


Thijs Bouman (links) neemt de brochure in ontvangst

Wat dan ontstaat is een visie op de energievoorziening in 2040. We treden daarbij soms wat buiten onze comfortzone, met hier en daar een voorzichtig wensdenken. Wel keren we steeds terug bij onze eigen leest, met ‘knagende vragen’ en een reflectie op onze eigen rol.

U bent van harte uitgenodigd om op dit stuk te reageren of om hierover met ons van gedachten te wisselen. Neemt u dan contact op met Martijn Koop, T 06 – 128 297 78, E martijn.koop@dwa.nl

Download Visie 2040

Cover Visie 2040

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl