sluiten

Webinar woningcorporaties: Hoe verder na het Acantus-arrest

31 maart 2022

Doorpakken in tijden van onzekerheid

De uitspraak van de Hoge Raad in de Acantus-zaak is ruim een maand geleden. Het stof is neergedaald, maar de vragen blijven. Hoe gaan we nu verder? Hoe kunt u als woningcorporatie de warmtetransitie betaalbaar houden? Welke mogelijkheden zijn er (nog wel)? Graag nodigen wij woningcorporaties uit voor ons webinar ‘Doorpakken in tijden van onzekerheid. Hoe verder na het Acantus-arrest?’ op donderdag 31 maart van 13.00 – 14.00 uur.

De Acantus-zaak ging over wat de corporatie wel én niet in rekening mag brengen voor het leveren van warmte aan huurders via een warmte-koudeopslag. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat alleen de kosten voor warmteverbruik in rekening gebracht mogen worden. Kapitaal- en onderhoudskosten van de warmtevoorziening moeten in de kale huurprijs worden verrekend. Voor corporaties biedt deze uitspraak weinig perspectief om investeringen in duurzame warmtevoorzieningen terug te verdienen.

Over het webinar

De Hoge Raad erkent dit dilemma en heeft de wetgever opgeroepen een wetswijziging te maken. Dat zal echter niet op korte termijn gebeuren en er is nu actie gewenst. Klimaatverandering wacht ook niet. Bovendien zijn er keuzes die nu, in lopende projecten, gemaakt moeten worden. DWA organiseert dan ook het webinar ‘Doorpakken in tijden van onzekerheid’ op donderdag 31 maart van 13.00 uur – 14.00 uur. Hier bespreken wij met u hoe u als woningcorporatie nu kunt handelen binnen de huidige onzekerheden en onduidelijkheden in de wetgeving. Schrijf u in via het aanmeldformulier.

Tijdens het webinar komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Het Acantus-arrest en onze interpretatie;
  • Samenwerkings-, exploitatie- en organisatievormen in aardgasvrije warmtelevering;
  • De voordelen, nadelen en risico’s bij deze vormen, inclusief de impact van het Acantus-arrest
  • Hoe risico’s geminimaliseerd kunnen worden;
  • Het borgen van flexibiliteit – vooruitkijkend naar een aanstaande wetswijziging.

Vanuit DWA willen we ervoor zorgen dat deze uitspraak van de Hoge Raad de warmtetransitie niet op slot gooit. We moeten door. De urgentie voor verduurzaming en aardgasvrij is onverminderd.
Tijdens het webinar is voldoende tijd om onderling inzichten uit te wisselen. We horen graag in welke mate er bereidheid is om risico’s te nemen. En welke oplossingsrichting u het meeste aanspreekt.

Aanmelden en meer informatie

Wilt u aanwezig zijn? Meld u dan aan via het aanmeldformulier. U ontvangt dan enkele dagen voor het webinar de link voor deelname. Vergeet het webinar niet in uw agenda te reserveren. Hebt u praktische vragen over het webinar neem dan contact op met Joke Staal. Heeft u inhoudelijke vragen, neem dan contact op met Sandra Zomervrucht, adviseur Verduurzamen Vastgoed, 06 – 296 667 13.

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl