“We zien gebouwen groeien van de tekentafel tot de laatste steen.”
Voor Lennard Rozendaal, ontwerper en w-engineer bij DWA, is er niets leukers dan zijn eigen installatieontwerpen uit te werken in een 3D-model. “Je krijgt het gevoel dat je echt iets aan het bouwen bent. Bij platte 2D-tekeningen heb je dat veel minder. Het berekenen van vermogens en het puzzelen in 3D-modellen, daar word ik echt blij van. Dat ik daarmee mijn steentje bijdraag aan duurzame, vooruitstrevende projecten, geeft veel voldoening.”
Momenteel werkt Lennard het ventilatieontwerp uit voor een indrukwekkend, biobased kantoorgebouw van hout aan de Zuidas. De verwarmings- en koelingsinstallaties op wko heeft hij al in het virtuele gebouwontwerp verwerkt. “Op basis van het programma van eisen en gegevens als de oppervlakte, de bezettingsgraad en de gewenste luchtverversing per persoon, maak ik eerst de berekeningen en selecteer daar de componenten op. Daar probeer je ruimte voor te vinden in het model. Je kijkt waar je de luchtbehandelingskast kwijt kan, hoe je de kanalen exact inpast, zonder te botsen met liggers of andere obstakels.” Bij 2D-ontwerpen was het vooral hoofdrekenen met verdiepingshoogtes en de afmetingen van de componenten. Nu schuift Lennard het virtuele onderdeel zo in het ruimtelijke model om te zien of het past of niet. “Je hoeft minder te rekenen en je ontdekt fouten voordat die in de bouw vertraging en problemen kunnen opleveren. De opbrengst zit dus vooral in ‘het staartje’.”
Het moet allemaal wel passen
Lennard was gewend om al een ruime ventilatiegraad van 50 kuub per persoon aan te houden bij de projecten die DWA doet. Maar sinds corona is dat bij veel projecten nu zelfs 60 kuub. Hoe meer luchtverversing, hoe minder kans op verspreiding van virussen en bacteriën. “Een verschil van 20% is niet niks. Dat moet je oplossen met grotere kanalen, want de snelheden waarmee je er doorheen mag, blijft hetzelfde,” zegt Lennard. “En dat moet allemaal wel weer passen.” Tijdens het ontwerpproces zit Lennard bij veel partijen aan tafel om plannen af te stemmen en richtingen te bepalen. “Mensen denken vaak dat ik alleen maar op een beeldscherm tuur de hele dag, maar niets is minder waar. Je hebt meetings met architecten en installateurs en je komt regelmatig op de bouw om inspiratie en ideeën op te doen,” zegt hij.
Haalbaarheidsonderzoek luchtbehandeling horeca
Bij DWA krijgt Lennard de kans aan toonaangevende projecten te werken. Aan gebouwen waar hij met trots langs fietst en tegen zijn vrienden kan zeggen: ‘daar heb ik aan bijgedragen’. Zo is hij ook betrokken bij de realisatie van het opvallende Valley-gebouw aan de Amsterdamse Zuidas (zie foto). “Voor Valley heb ik een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor het inpassen van speciale luchtbehandelingsinstallaties op de verdiepingen waar horeca komt. Daar was eerder nog niet in voorzien en moest dus op een later moment nog in de bestaande ontwerpen ingepast worden, terwijl de bouw al vergevorderd is. Om de keukenluchtjes en warmte goed weg te kunnen ventileren, waren er flinke luchtbehandelingskasten en grote kanalen nodig. Het was een uitdagende puzzel, maar het is gelukt om die nog in het model te krijgen. Uiteindelijk komt dat de luchtkwaliteit en comfort in het gebouw ten goede.”
Eigen ideeën omzetten in ontwerp
Een van de redenen waarom Lennard bij DWA werkt, is dat hij graag zijn eigen ontwerpen wil modelleren. Bij DWA doe ik zowel het engineeren als het modelleren in Revit. Dat geeft veel voldoening. We werken hier aan mooie projecten met de nieuwste technieken; van distributiecentra en hotels tot scholen en appartementencomplexen. Dat het altijd duurzame gebouwen zijn, geeft me persoonlijk ook het gevoel dat ik een bijdrage lever aan een betere wereld. In mijn privéleven hecht ik daar ook belang aan. Ik leef milieubewust en heb mijn auto weg gedaan om met de fiets naar het werk te gaan.”
Van de tekentafel tot de laatste steen
Hij vindt het daarnaast een pluspunt dat DWA van begin tot eind bij projecten betrokken is. “Collega’s schrijven het Programma van Eisen, ik maak het installatieontwerp en het 3D-model voor de w-installaties, onze e-engineer doet dat voor e-installaties en tijdens de uitvoering zijn andere collega’s weer aan zet om te controleren of alles wel wordt uitgevoerd zoals we het bedacht hadden. Samen maken we duurzaamheid werkend. We zien gebouwen groeien van de tekentafel tot de laatste steen.”
Werken en studeren
Naast zijn werk, volgt Lennard één dag in de week de HIT-W opleiding. “Ik wil mezelf en mijn werk blijvend verbeteren. Gelukkig krijg ik daar bij DWA alle gelegenheid voor. Je hoeft maar aan te geven dat je ergens in verder wil leren en je zit de volgende dag al in de schoolbanken. Werken en studeren gaan goed samen en hoewel ik op mijn vrije dag studeer, mag ik daar toch uren voor wegschrijven. Echt, een royalere werkgever ken ik niet. En dan heb ik het nog niet eens over de vakantiedagen.”
Word jij Lennards nieuwe collega?
Spreekt de ervaring van Lennard jou aan? Wij zoeken nieuwe talenten! Zo ook Engineers / Modelleurs W. Bekijk de vacature Engineer / Modelleur W, waarbij je vanuit onze kantoor in Gouda, Veenendaal of Rijssen werkt aan duurzame innovatieve projecten. Neem voor meer informatie over werken bij DWA contact op met Martine Boegheim, 06 – 151 658 98.