sluiten

5G mobiele netwerken: de kansen voor de zorg

Peter Drooger | 27 september 2018

Draadloze communicatie in de zorg

De ontwikkelingen in communicatieland raken steeds meer in een stroomversnelling. De 5e generatie mobiele netwerken staat voor de deur! Lag bij eerdere generaties systemen nog vooral de nadruk op spraak, intussen is de hoofdmoot van het verkeer data. Wat betekent dit voor zorginstellingen? Historisch gezien lopen zorginstellingen wat achter qua inzet van communicatietechnologie, maar een inhaalslag ligt voor de deur.

Voor wie?

Dataverbruik neemt in alle markten exponentieel toe. Ook in de zorg. Zorginstellingen staan onder druk. Met minder personeel moet een steeds hogere kwaliteit worden geleverd. Het moet steeds efficiënter en daardoor ontstaat de behoefte om zorgprocessen slimmer in te richten. Dat resulteert in de behoefte om plaats onafhankelijk, veilig en mobiel te werken. De verbinding moet het altijd doen. Zeker in de zorg.

Wat is het precies?

5G staat voor de nieuwste (de 5e) generatie mobiele netwerken. 5G kan theoretisch capaciteiten tot 800 Gbit/s aan. In de praktijk zal dat minder zijn, maar in ieder geval vele malen meer dan de 10 tot 1.000 Mbit/s die bij de huidige generatie netwerken (3G en 4G) kan worden behaald. Bij 5G wordt data in 1 milliseconde verzonden, terwijl dit bij het 4G-netwerk nog 50 milliseconden duurt. Publieke mobiele netwerken worden daarmee sneller dan de private netwerken zoals bijvoorbeeld Wifi.

Welk domein (privaat of publiek)?

Een ontwikkeling die op dit moment steeds nadrukkelijker zichtbaar wordt, is dat communicatie van een ‘private’ omgeving zoals DECT en Wifi naar een ‘publieke’ omgeving met mobiele abonnementen gaat. Er ontstaat dus een verschuiving van een privaat domein naar een publiek domein. Het klinkt misschien wat vreemd, maar publieke systemen als 3G en 4G zijn veel beter beveiligd dan bijvoorbeeld Wifi. Een bijkomend aspect is dat business modellen steeds meer naar ‘gebruik’ van systemen in plaats van ‘bezit’ van systemen gaan. Die denkwijze past ook bij een publieke omgeving. De provider ‘bezit’ dan de infrastructuur en de zorginstelling ‘gebruikt’ de diensten. Het resultaat hiervan is dat als een provider investeert in een nieuwe ontwikkeling (bijvoorbeeld 5G), de zorginstelling hier direct van kan profiteren.

Hoe beschikbaarheid waarborgen?

Bij data in de zorg is privacy uitermate belangrijk. Voorkomen moet worden dat vertrouwelijke informatie als persoonsgegevens en medische dossiers zomaar publiek worden of in verkeerde handen vallen. Met de komst van de nieuwe privacywet (25 mei 2018) is hier veel aandacht voor. Waar minder aandacht voor is, is de data beschikbaarheid en de data-integriteit (klopt de vermelde diagnose wel?). Beschikbaarheid en betrouwbaarheid zijn minstens zo belangrijk. Als een medische handeling moet worden verricht is het bij wijze van spreken helemaal niet erg dat iedereen weet welke bloedgroep de patiënt heeft. Veel erger is het als de verkeerde bloedgroep in het systeem staat of niemand (vanwege privacybescherming) toegang heeft tot de informatie. 5G kan bijdragen aan het waarborgen dat op een veilige manier toegang wordt verkregen tot de juiste informatie door de juiste persoon op de juiste plaats.

Wanneer actueel?

Een jaar geleden (september 2017) werd de eerste 5G zendmast in Nederland geplaatst. De planvorming is nu dat er eind 2020 een landelijk dekkend 5G netwerk is. Zorginstellingen die nu al kiezen voor oplossingen in het publieke domein (3G of 4G), kunnen in 2021 zonder desinvestering direct profiteren van de toepassingsmogelijkheden van 5G.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van draadloze communicatie in de zorg? In deze whitepaper zijn de belangrijkste systemen en mogelijkheden voor u op een rijtje gezet: download de whitepaper.

contact

Wilt u meer weten over domotica of facilitronica in de zorg? Neem dan contact op met Peter Drooger
e-mail: drooger@dwa.nl
telefoon: 06 – 534 813 69

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl