Recht op warmte
Op 1 oktober kwam het bericht naar buiten dat de Amsterdamse Van der Pekbuurt als eerste Amsterdamse wijk volledig aardgasloos wordt. De Van der Pekbuurt is een van de 27 wijken die door minister Ollongren van Binnenlandse zaken als ‘proeftuin’ is aangewezen om kennis en ervaring op te doen in het aardgasloos maken van wijken.
Een dag later was er echter het bericht dat – ondanks alle goede bedoelingen van betrokken partijen – netbeheerder Liander wettelijk verplicht is huiseigenaren die dat willen, aan te sluiten op gas. Indien niet alle particulieren afzien van gasaansluiting (en dit ligt wel in de lijn der verwachting), is Liander gedwongen om de gasleidingen in stand te houden. Naar schatting van Liander betreft het ongeveer 30% van de woningen in de Van der Pekbuurt.
Aangezien de gasleidingen in de Van der Pekbuurt dringend aan vervanging toe zijn, leek dit het ideale moment om met de gehele wijk over te stappen op een warmtenet. Op dit moment ziet het er echter naar uit dat voor de particuliere woningen toch het gasnet moet worden vervangen, omdat er nog steeds een wettelijk recht op aardgas bestaat.
Deze situatie laat zien dat er op het gebied van wet- en regelgeving nog essentiële zaken aangepast moeten worden en dat hierbij ook haast geboden is. Ook in de overige 27 ‘proeftuinen’ kan het recht op aardgas een obstakel vormen voor de uitrol van warmtenetten. Tijdens het Duurzaam Gebouwd seminar ‘Gasloze Wijken’ (bekijk een korte terugblik) op 9 oktober jongstleden, pleitte Diederik Samson voor de oplossing voor dit probleem: vervang het recht op aardgas en elektriciteit door een recht op warmte. Ik ben bang dat deze wetswijziging niet meer op tijd komt voor de Van der Pekbuurt…