sluiten

Amsterdamse Van der Pekbuurt geheel aardgasloos – of toch niet?

Petra Plug | 18 oktober 2018

Recht op warmte

Op 1 oktober kwam het bericht naar buiten dat de Amsterdamse Van der Pekbuurt als eerste Amsterdamse wijk volledig aardgasloos wordt. De Van der Pekbuurt is een van de 27 wijken die door minister Ollongren van Binnenlandse zaken als ‘proeftuin’ is aangewezen om kennis en ervaring op te doen in het aardgasloos maken van wijken.

Een dag later was er echter het bericht dat – ondanks alle goede bedoelingen van betrokken partijen – netbeheerder Liander wettelijk verplicht is huiseigenaren die dat willen, aan te sluiten op gas. Indien niet alle particulieren afzien van gasaansluiting (en dit ligt wel in de lijn der verwachting), is Liander gedwongen om de gasleidingen in stand te houden. Naar schatting van Liander betreft het ongeveer 30% van de woningen in de Van der Pekbuurt.

Aangezien de gasleidingen in de Van der Pekbuurt dringend aan vervanging toe zijn, leek dit het ideale moment om met de gehele wijk over te stappen op een warmtenet. Op dit moment ziet het er echter naar uit dat voor de particuliere woningen toch het gasnet moet worden vervangen, omdat er nog steeds een wettelijk recht op aardgas bestaat.

Deze situatie laat zien dat er op het gebied van wet- en regelgeving nog essentiële zaken aangepast moeten worden en dat hierbij ook haast geboden is. Ook in de overige 27 ‘proeftuinen’ kan het recht op aardgas een obstakel vormen voor de uitrol van warmtenetten. Tijdens het Duurzaam Gebouwd seminar ‘Gasloze Wijken’ (bekijk een korte terugblik) op 9 oktober jongstleden, pleitte Diederik Samson voor de oplossing voor dit probleem: vervang het recht op aardgas en elektriciteit door een recht op warmte. Ik ben bang dat deze wetswijziging niet meer op tijd komt voor de Van der Pekbuurt…

contact

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met:
Petra Plug
e-mail: petra.plug@dwa.nl
telefoon: 06 – 500 656 52

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl