Digitalisering en gebouwbeheer
Veel gebouwen voldoen vandaag de dag niet meer aan de wensen van de gebouwgebruiker. In twintig jaar tijd is de behoefte dusdanig veranderd dat bepaalde gebouwen om die reden niet meer verhuurd kunnen worden. In de huidige gebouwontwikkelingen wordt daarom goed gekeken hoe aan de behoefte van gebouwgebruikers kan worden voldaan, zodat men uiteindelijk productiever wordt en effectiever kan samenwerken. Digitalisering speelt hierbij een essentiële rol.
Bij de digitalisering in de gebouwde omgeving zie ik een bepaalde ontwikkellijn, namelijk die van connected buildings naar smart buildings en van cognitieve gebouwen naar digital twins voor de levenscyclus van het gebouwen. Veel gebouwen zijn nog niet connected wat zoveel betekent dat bestaande technologieen als gebouwbeheersystemen, gas/elektra/water meters, inverters, liften etc zeer beperkt tot niet worden gebruikt in de beheerfase. Een slim gebouw begint bij het slim gebruiken van wat een bestaand gebouw reeds aan systemen en data in zich heeft. Met deze basis bieden nieuwe technieken, zoals binnenklimaatsensoren en data van het gebouwgebruik, kansen voor het handmatig verbeteren van het functioneren van het gebouw.
De volgende stap is deze informatie te gaan gebruiken voor het automatisch beïnvloeden van systemen in gebouwen, zoals bijvoorbeeld verwarming, koeling en ventilatie. Zodanig dat de ruimte zich automatisch aanpast aan de gebruiker en tijdrovende en niet productieve taken van informatievoorziening en administratie worden weggenomen. Het vrijgeven van zones en daarmee dus het aan- of afschakelen van systemen, biedt de mogelijkheid om forse besparingen op het energiegebruik te realiseren. Daarnaast kun je dan aansturen op een (in software geprogrammeerd) smart contract,
toegespitst op gebouwonderhoud. De combinatie van BIM met voorgaande maakt het mogelijk om een digital twin, een virtueel model van het fysieke gebouw te creëren, die gedurende de levenscyclus wordt ingezet om continu de juiste prestaties voor gebouw en gebruiker te realiseren.
Benieuwd naar meer? Klik hier voor voor het volledige verhaal.