sluiten

Bij het slimme gebouw staat de gebruiker centraal

Wilfred van der Plas | 4 juni 2020

Digitalisering en gebouwbeheer

Veel gebouwen voldoen vandaag de dag niet meer aan de wensen van de gebouwgebruiker. In twintig jaar tijd is de behoefte dusdanig veranderd dat bepaalde gebouwen om die reden niet meer verhuurd kunnen worden. In de huidige gebouwontwikkelingen wordt daarom goed gekeken hoe aan de behoefte van gebouwgebruikers kan worden voldaan, zodat men uiteindelijk productiever wordt en effectiever kan samenwerken. Digitalisering speelt hierbij een essentiële rol.

Bij de digitalisering in de gebouwde omgeving zie ik een bepaalde ontwikkellijn, namelijk die van connected buildings naar smart buildings en van cognitieve gebouwen naar digital twins voor de levenscyclus van het gebouwen. Veel gebouwen zijn nog niet connected wat zoveel betekent dat bestaande technologieen als gebouwbeheersystemen, gas/elektra/water meters, inverters, liften etc zeer beperkt tot niet worden gebruikt in de beheerfase. Een slim gebouw begint bij het slim gebruiken van wat een bestaand gebouw reeds aan systemen en data in zich heeft. Met deze basis bieden nieuwe technieken, zoals binnenklimaatsensoren en data van het gebouwgebruik, kansen voor het handmatig verbeteren van het functioneren van het gebouw.

De volgende stap is deze informatie te gaan gebruiken voor het automatisch beïnvloeden van systemen in gebouwen, zoals bijvoorbeeld verwarming, koeling en ventilatie. Zodanig dat de ruimte zich automatisch aanpast aan de gebruiker en tijdrovende en niet productieve taken van informatievoorziening en administratie worden weggenomen. Het vrijgeven van zones en daarmee dus het aan- of afschakelen van systemen, biedt de mogelijkheid om forse besparingen op het energiegebruik te realiseren. Daarnaast kun je dan aansturen op een (in software geprogrammeerd) smart contract,
toegespitst op gebouwonderhoud. De combinatie van BIM met voorgaande maakt het mogelijk om een digital twin, een virtueel model van het fysieke gebouw te creëren, die gedurende de levenscyclus wordt ingezet om continu de juiste prestaties voor gebouw en gebruiker te realiseren.

Benieuwd naar meer? Klik hier voor voor het volledige verhaal.

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl