sluiten

De kracht van cultuur

Pieter van der Wal | 21 december 2021

‘De cultuur is hier heel sterk van ‘we zijn er voor elkaar’’

In de nieuwbouwwijk Waterfront in Harderwijk komt een warmtenet dat is aangesloten op de lokale rioolwaterzuiveringsinstallatie. Alle aspecten van dit duurzame project, liggen op het bordje van Adviseur Energiesystemen Pieter van der Wal. Van het technisch ontwerp voor de collectieve energievoorziening en de afstemming met de betrokken partijen, tot het uitwerken van een businesscase of een rol in het beheer van installaties. “Die betrokkenheid van begin tot eind maakt dat ik echt geniet van mijn werk,” zegt Pieter.  

Wie is Pieter van der Wal? 

Pieter volgde de Hbo-opleiding Werktuigbouwkunde, met een minor in duurzame energie. In 2012 ging hij aan de slag bij DWA, als energietechnicus. Langzaam groeide hij naar een meer adviserende en 

verantwoordelijke rol. “Ik ben best bescheiden over mijn eigen kennen en kunnen. Dat betekent dat ik af en toe een zetje nodig heb om door te groeien. Die stimulerende duwtjes in de rug krijg ik volop bij DWA. Collega’s moedigen je aan om nieuwe sporen te volgen, hebben er vertrouwen in dat ik dat kan. Dat triggert me om kansen te pakken en stappen te zetten.”  

Zorgen dat alles matcht en klopt

DWA werkte al aan aardgasvrije gebouwen en gebieden toen dat nog lang niet de norm was. De opgebouwde kennis en de lessons learned komen nieuwe projecten ten goede. “Die worden ook steeds innovatiever. We durven dat aan omdat we ‘standaard’ al lang in de vingers hebben. Zoals dit project in Harderwijk, waar we met aquathermie 1.100 woningen gaan voorzien van duurzame warmte en koude. Daar komt heel wat bij kijken. Het technisch ontwerp van de installaties en de infrastructuur, het opstellen van een warmteplan om de ontwikkelaars te verplichten de woningen aan te sluiten, de financiële analyse van investeringen en kosten de komende dertig jaar. Mijn rol is om in samenwerking met procesmanagers al die processen te stroomlijnen, de planningen in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat alles matcht en klopt.” 

Van junior naar bijna-senior

Bij DWA zijn de niveaus van de adviseurs niet strikt gescheiden. Pieter groeide door van junior adviseur naar een medior functie. “Ik heb trainingen mogen volgen die me persoonlijk en vakinhoudelijk voorbereidden op nieuwe verantwoordelijkheden. Over projectmanagement en leiderschap als mens bijvoorbeeld, overtuigend presenteren en draagvlak creëren, maar ook dieper de techniek in. Bovendien zijn er altijd collega’s die je helpen. De cultuur is hier heel sterk van ‘we zijn er voor elkaar’. Dat is niet opgelegd, zo zíjn we gewoon.”  

Gedeelde drijfveer

Ook het rentmeesterschap, het goed zorgen voor de aarde om die ook voor volgende generaties leefbaar te houden, staat Pieter aan bij DWA. “Hoe anders we ook zijn als individuen, die drijfveer hebben we allemaal. Het is leuk om te zien dat we dat ook privé in praktijk brengen. Ik ben laatst verhuisd naar een jaren ’70 woning, die ben ik nu flink aan het verduurzamen.” Waar denkt Pieter over vijf jaar te staan? “Ik geniet van mijn werk en groei geleidelijk. Over vijf jaar denk ik dat ik nog steeds met veel plezier aan technische uitdagingen werk binnen de warmtetransitie. Als het aan DWA ligt, staat niets me daarvoor in de weg.” 

Wil jij net als Pieter duurzame energieconcepten bedenken, doorrekenen, ontwerpen en uitwerken? En zou je dat graag doen bij een werkgever die waarde hecht aan flexibiliteit, vrijheid en kennisdeling? Bekijk of onze vacature Adviseur verduurzaming Collectieve Energievoorzieningen bij jou past! Werk jij liever op gebouwniveau? Dan past de vacature Technisch Engineer Werktuigbouwkunde misschien beter bij jou.

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl