Martijn Koop over wat hem drijft in de versnelling van de energietransitie
“We vliegen de aardgasvrij-projecten bij DWA holistisch aan, we kijken ook naar de toekomst van een gebied en naar de omgeving. Als je dat niet doet gaan veel projecten niet slagen, zeker particuliere eigenaren hebben aardgasvrij niet bovenaan hun verlanglijstje staan.”
Martijn Koop adviseert relaties van DWA op het gebied van aardgasvrij-projecten, het succes daarvan wordt volgens hem versterkt met een helikopterview: “Je moet kijken naar het hele gebied, voor een langere periode. Het is geen zak aardappelen die je koopt, je zit er lang aan vast, vaak 15 tot 30 jaar. Bij veel maatregelen moeten de woningen zelf ook aangepast worden, zelfs bij een warmtenet moet niet alleen de Cv-ketel worden vervangen, er moet soms ook vanalles vervangen gebeuren aan het bestaande leidingenwerk.”
Wat zijn de mogelijkheden als je aardgasvrij wilt?
“Er zijn verschillende alternatieven voor aardgas, variërend van collectieve oplossingen zoals warmtenetten tot individuele elektrische oplossingen. Daartussen heb je ‘lokaal collectieve’ initiatieven, zoals voor een serie flats. Je kunt de alternatieven ook bekijken vanuit de benodigde infrastructuur: buizen met heet water, het elektriciteitsnet of hernieuwbaar of groen gas via de huidige aardgasinfrastructuur. Een derde dimensie waarop je aardgasalternatieven kunt indelen is op de bron: een warmtebron, zoals geothermie of industriële restwarmte, duurzame elektriciteit of hernieuwbaar gas zoals groen gas.”
Wat is je rol bij DWA?
“Ik ben manager van het team Aardgasvrij. Wij adviseren over het verduurzamen van gebieden en gebouwen, in heel Nederland. Van gemeenten, scholen, woningcorporaties en ontwikkelaars tot eigenaars van maatschappelijk vastgoed. Woningcorporaties helpen we met plannen op gebiedsniveau maar ook op portefeuilleniveau, bijvoorbeeld om te kijken welke panden ze het eerste moeten aanpakken. Als de woningcorporatie op basis van ons eerste advies een project aanpakt, is het logisch dat we ook bij de gemeente aanbellen voor het aansluiten van dit initiatief op de gemeentelijke warmtevisie.”
“Ik ben meewerkend voorman, ik doe zelf ook projecten zoals de Transitievisie Warmte in Nieuwegein, en de scenariostudie in de Vogelwijk in Den Haag. De opdrachtgever is daar de gemeente, maar die luistert goed naar de lokale energiecoöperatie. De gemeente betaalt, maar vraagt de bewoners via de coöperatie wel om input. De leden van de cooporatie zijn vaak goed geïnformeerd, maar beseffen ook dat ze maar 10% van de bewoners vertegenwoordigen. We kijken samen naar het meest volwaardige alternatief voor aardgas, en welke stappen daartoe gezet moeten worden. In de Vogelwijk lijkt een warmtenet kansrijk, dat in kleine stappen ook op te zetten is.”
Hoe pak je een warmtenet aan?
“Een warmtenet is natuurlijk pas rendabel bij voldoende gebruikers, vanwege de investeringen. Als in een wijk maar 500 woningen staan, heeft een stapsgewijze aanpak weinig zin. Maar bij 5.000 woningen, waarvan 1.000 in drie flats, kan een eerste investering in die flats al interessant zijn. Later wordt de rest dan ook rendabeler. Dan is het dus goed om te weten wat de doorkijk is naar de toekomst, als je weet dat de rest ook gefaseerd volgt kun je er een groeistrategie erop loslaten. Dat is een leuke oefening.”
“Ons team heeft een rijke mix aan opdrachtgevers: rijksoverheid, provincie, gemeente, koepels (als de VNG), woningcoöperaties, scholen, vastgoedorganisaties, noem maar op. Bijna nooit particulieren, alhoewel deze steeds vaker een coöperatie vormen. Woningcorporaties helpen we met plannen op gebiedsniveau maar ook op portefeuilleniveau, bijvoorbeeld om te kijken welke panden ze het eerste moeten aanpakken. Als de woningcorporatie op basis van ons eerste advies een project aanpakt, is het logisch dat we ook bij de gemeente aanbellen voor het aansluiten van dit initiatief op de gemeentelijke warmtevisie.”
Ben je zelf ook bezig met duurzaamheid?
“Ik heb zelf twee jaar terug een huis gekocht met energielabel G, inmiddels zit ik op label B omdat ik het dak en de spouwmuur heb geïsoleerd, het gasfornuis heb vervangen door inductie en zonnepanelen heb gelegd. De vloer doe ik deze zomer. Heel veel meer kan ik eigenlijk niet doen en ik vind dat we ook het goede voorbeeld moeten geven. Als bureau sowiezo, en als adviseurs waar dat kan. Je moet doen wat je kunt doen op het gebied van verduurzaming, je begrijpt je klanten dan ook beter en ziet hoe lastig of kostbaar ingrepen soms zijn.”
“Ik zit nu drie jaar bij DWA, het bevalt erg goed. Je krijgt de vrijheid om slimme en leuke dingen te bedenken en te maken, maar het geeft ontzettend veel voldoening. De gedreven collega’s geven ook energie, we leggen de verantwoordelijkheid bij hen zelf. Je mag hier veel zelf bepalen.”