Het bos weer zien tussen de bomen
Dat de transitie naar een aardgasvrije energievoorziening niet goedkoop is, mag duidelijk zijn. Wat ik dagelijks merk is dat veel van mijn opdrachtgevers – met name gemeenten, woningcorporaties en commercieel vastgoed – niet weten welke financieringsmogelijkheden er zijn binnen de warmtetransitie. De verscheidenheid, het tijdelijke karakter en de hoeveelheid aan lokale, regionale, nationale en Europese subsidieregelingen maakt het ook een complex verhaal. Zonde! Want hierdoor lopen allerlei partijen en projecten risico om interessante financiële regelingen, en daarmee financieel voordeel, te missen. In energieprojecten zijn de marges vaak dun. Het zou zomaar het verschil kunnen zijn om een project rendabel te maken. In deze blog zet ik daarom de financiële mogelijkheden op een rijtje. U checkt zo gemakkelijk welke van toepassing is op uw verduurzamingsopgave!
Financieren en bekostigen: hoe zat dat ook alweer?
Er zijn verschillende vormen waarmee financieel voordeel behaald kan worden. Dat zijn onder andere subsidies, fiscale regelingen, garantiestellingen, fondsen en leningen (onder gunstige voorwaarden). Daarnaast heb je in de categorie subsidies meerdere vormen als investeringssubsidie, processubsidie, en exploitatiesubsidie. Er zijn tal van financieringsmogelijkheden die bijdragen aan een duurzamer Nederland.
Even een stapje terug. Hoe zit dat ook alweer met financieren en bekostigen? Er zit een wezenlijk verschil tussen beide. Kortgezegd, bij bekostiging neemt een partij de kosten van een investering op zich, en bij financiering wordt er door een derde partij (financier) tijdelijk financiële middelen ter beschikking gesteld – tegen een rentevergoeding – om na verloop van tijd te worden afgelost.
De gerenommeerde SDE-subsidie is er eentje voor de onrendabele top van hernieuwbare energieopwekking, zoals zon, wind, aquathermie. De overheid bekostigt dat deel, maar we krijgen daardoor meer innovatie en opwekking van hernieuwbare energie er voor terug. Daarmee is de SDE-subsidie een vorm van bekostigen. Deze subsidie heeft echter z’n waarde bewezen en is populair bij producenten.
Het zoeken van aanknopingspunten
De uitdaging bij het vinden van de juiste subsidieregelingen om een project te kunnen realiseren, zit hem in het vinden van aanknopingspunten. Subsidietoelichting en projecten komen vrijwel nooit helemaal overeen namelijk. Dat geldt zeker voor de innovatiesubsidies. Dit zijn innovatieve projecten die wat complexer en omvangrijker zijn, en die meer aandacht en creativiteit vragen om aan te laten sluiten op een regeling. Ik zie vaak dat Europese regelingen hier kansen bieden, maar ook tal van complexe randvoorwaarden en ingewikkelde indieningsprocedures met zich mee brengen. Dat maakt het tot een uitdagend spel, des te leuker als dat lukt en een project daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.
Financieringsmogelijkheden in vogelvlucht
Klik op de afbeelding om te vergroten, zoom eventueel in via uw internetbrowser.
Hierboven vindt u een (niet limitatief) overzicht van een aantal subsidieregelingen. Regelmatig begeleid ik aanvragen voor deze regelingen; van intake en informatievergaring en het indienen van de aanvraag, tot aan activatie en het verzorgen van de projectadministratie. Vanuit DWA houd ik dit overzicht bij en monitor ik de ontwikkelingen.
Naast dit overzicht zijn er nog legio regionale maatregelen. Heeft u vragen over (een van de) regelingen of heeft u een project die mogelijk in aanmerking komt voor subsidie op het gebied van duurzaamheid? Ik kom graag in contact om een en ander toe te lichten.