Hoopgevend dat mensen tot het bot gaan uitzoeken ‘hoe kan ik verduurzamen’?
Elke maandag fietst onze collega Jan-Peter Pols, technisch adviseur, 15 kilometer naar de Gemeente Barneveld. Ook door weer en wind en zelfs bij externe afspraken is de fiets (meestal) hét vervoermiddel. Twee jaar geleden is hij gestart met een detacheringsopdracht bij de gemeente, die inmiddels al meerdere keren verlengd is.
Welke opdracht(en) voer je daar uit?
- Bemannen energieloket (extern). Het is een virtueel loket: e-mail, telefoon en de website. Particulieren bellen of e-mailen mij met duurzaamheidsvragen.
- Vormgeven van gemeentelijk beleid (intern). Alles wat te maken heeft met duurzaamheid bij raadsstukken, beleid en uitvoering.
Wat houdt het energieloket exact in?
Het energieloket bestaat uit drie onderdelen:
- Beheer duurzaamheidslening
- Campagnes om duurzaamheid en/of energiebesparing te promoten
- Alle duurzaamheidsvragen van particulieren (gidsfunctie/helpdeskfunctie)
In de gemeente Barneveld hebben particulieren vragen over duurzaamheid (in de breedste zin van het woord). Zij komen bij het energieloket terecht voor advies. Ik beantwoord alle telefoontjes en e-mails. Als dat de voorkeur heeft, ga ik ook langs bij particulieren. Dat doe ik niet alleen, maar samen met vijftien vrijwilligers die opgeleid zijn tot energieambassadeur – werkzaam in het vak of enthousiastelingen die hun eigen huis al verregaand verduurzaamd hebben. Als huiseigenaren energie willen besparen, kunnen de energieambassadeurs langsgaan met energietips, suggesties, of noem maar op. Ik heb hiervoor een toolkit met formulieren, suggesties en besparingstips opgesteld, en daarnaast is er ook een duurzaamheidskoffer met energiebesparende voorbeelden samengesteld.
En… het vormgeven van het gemeentelijk (energie)beleid?
Uiteraard is dat afhankelijk van wat er speelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zonneladder voor zonnevelden. Deze matrix geeft weer onder welke omstandigheden zonnepanelen op de grond mogen komen te staan. En als dat het geval is, waar kunnen we deze zonnepanelen plaatsen? De daken worden nu gebruikt en dan is de volgende stap zonnepanelen op de grond. Daar heb ik een model – in samenwerking met vier collega’s – voor ontwikkeld. Je wilt zonnevelden bijvoorbeeld wel op agrarisch terrein (onder bepaalde voorwaarden), maar niet in een natuurgebied. Daarnaast denk ik regelmatig mee bij vergunningstrajecten.
Hoe lang is de duur van de opdracht?
Leuk is dat ik in eerste instantie een opdracht had voor een jaar en dat is telkens verlengd. En er komen steeds weer vervolgopdrachten uit. Bijvoorbeeld de warmtetransitievisie en het inrichten van zonnepanelenvelden. Mooi om daar aan tafel te zitten en van alles mee te krijgen wat er binnen een gemeente speelt. In 2021 moet er bijvoorbeeld een warmtetransitievisie liggen. Daarna komt het wijkuitvoeringsplan (wijk van de toekomst)! Daar ben ik ook al voor gevraagd.
En wat doe je nog meer wat het vermelden waard is?
Ik sta ook op evenementen met een zogeheten energiekeet; omgebouwde bouwkeet. Die energiekeet komt van de sociale werkplaats en heb ik zelf in korte tijd ‘gepimpt’. Je kunt het zien als een mobiel energieloket waarmee we op evenementen staan. Zoals buurtfeesten of een balonnenfiësta. Daar komen mensen naar mij toe als ze duurzaamheidsvragen hebben.
Juist die collectieve dingen helpen enorm om veel mensen te bereiken. Die energiekeet heb ik vol hangen met duurzaamheidsvoorbeelden. Ik ben naar lokale ondernemers gegaan met de vraag: wil je materiaal beschikbaar stellen? Bijvoorbeeld zonnepanelen, ventilatieboxen, isolatiemateriaal en noem maar op. Dan is het ook tastbaar en wordt het laagdrempeliger om je huis te verduurzamen. De energieambassadeurs hebben ook koffers vol met voorbeelden van wat mensen zouden kunnen doen. Dat waarderen particulieren echt.
Wat is je hoofddoel?
Ik vind het belangrijk om gids te zijn in alle duurzaamheidsvraagstukken voor particulieren. Informatie verschaffen, shiften, heenwijzen en doorverwijzen naar de juiste instantie of leverancier, zodat verduurzaming concreet wordt.
Wat en wie is je bijgebleven?
Er komen hele mooie vragen binnen. Laatst belde iemand met de volgende vraag. Mijn kinderen komen hier in de toekomst te wonen en ik wil het huis duurzaam maken (een soort erfenis inrichten). Zijn vraag ging over de aanschaf van zonnepanelen en hoe dat in zijn werk ging. Ook starters die een huis willen verbouwen naar energieneutraal. Wat ik zo leuk vind, is dat zij alles uit de kast trekken om het doel te bereiken. Heel hoopgevend. Dat mensen tot het bot gaan uitzoeken: hoe is dat mogelijk?