sluiten

Gemeenten snakken naar duidelijkheid Rijk rond aardgasvrije wijken

Martijn Koop | 5 februari 2019

DWA blikt terug: een jaar op weg met het ‘10-stappenplan aardgasvrije wijken’

Een jaar na de lancering van onze aanpak ‘aardgasvrije wijken’, komen wij tot de conclusie dat veel gemeenten inmiddels aan de slag zijn met het opstellen van een visie op de warmtevoorziening van de toekomst. Het proces rond het Klimaatakkoord helpt daar ook bij. In 2021 wil elke gemeente ook simpelweg meer duidelijkheid kunnen bieden aan bewoners, ondernemers en de partners in de gemeente. Waar het nog aan ontbreekt is mankracht om op korte termijn alle gesprekken die we met elkaar zouden moeten voeren, georganiseerd te krijgen. Gesprekken met betrokkenen als netbeheerders, woningcorporaties en andere partners in de gemeente. Gesprekken met alle relevante collega’s binnen de gemeente. Gesprekken met de wethouder, het college en met de raad. En niet in de laatste plaats: gesprekken met bewoners.

10-stappenplan-aardgasvrije-wijken

10-stappenplan Aardgasvrije wijken

Na de lancering van ons 10-stappenplan eind 2017 zijn we aan de slag gegaan in 25 gemeenten: Alkmaar, Amsterdam, Barendrecht, Barneveld, Beverwijk, Bloemendaal, Den Bosch, Drechterland, Ede, Enkhuizen, Heemskerk, Heemstede, Heerhugowaard, Koggenland, Landsmeer, Medemblik, Middelburg, Nijkerk, Oldebroek, Rotterdam, Stede Broec, Uitgeest, Velsen, Zandvoort en Zutphen.

Wat we daar leerden, is dat gemeenten en betrokken partijen inderdaad wachten op kaders van het Rijk – rond financiering, bevoegdheden of andere kaders – maar dat veel gemeenten eigenlijk wel weten op welke borden ze nu allemaal zouden moeten gaan schaken. Technisch-inhoudelijk en procesmatig heeft DWA steeds bijgedragen aan een helder beeld bij de status quo: waar staan we nu, welke opties hebben we (nu) tot onze beschikking, wat zouden kansrijke buurten zijn om te starten (en waarom) en hoe komen we tot die conclusie? Daar kwamen we door sessies met interne collega’s, met externe partners, met bestuurders, raadsleden en betrokken partijen als woningcorporaties en netbeheerders. In alle gevallen was onze ervaring dat het in die sessies aan ambitie, daadkracht en goede wil niet ontbreekt.

Ook wij kijken reikhalzend uit naar meer duidelijkheid die het Rijk zou kunnen bieden, gaan met onze gemeentelijke partners op zoek naar verbinding met actuele thema’s die spelen in de wijk als aangrijpingspunt voor de energietransitie en zetten onze kennis en ervaring graag in voor gemeenten die op dit moment nog in de startblokken staan.

Benieuwd naar wat DWA in uw gemeente kan bijdrage aan de energietransitie? Ik ga graag met u in gesprek!

contact

Neem voor meer informatie contact op met Martijn Koop, senior adviseur:
E martijn.koop@dwa.nl
T 06 – 128 297 78

Martijn Koop

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl