sluiten

Kies voor gasloze nieuwbouw, bouw niet voor de renovatie!

Rik Altena | 17 juli 2017

Gemeente: bespaar bewoners op termijn fors geld, overlast en zorgen

Minister Kamp heeft de wettelijke verplichting voor gasaansluitingen laten vervallen. Hij legt nu de keuze voor gasloze nieuwbouw bij gemeenten neer.

Zonder gewijzigd beleid bij gemeenten wordt waarschijnlijk 64% van de nieuwbouwwoningen tussen nu en 2021 nog voorzien van een gasaansluiting. Dat is niet alleen onwenselijk vanuit verduurzamingsoogpunt, maar drijft de eigenaren van die 150.000 woningen op termijn ook nog eens op extra kosten. Zij moeten binnen dertig jaar hun woning om laten bouwen naar gasloos, en die investeringen zijn dan een stuk hoger dan deze maatregelen gelijk tijdens de nieuwbouw te kiezen.

Binnen dertig jaar moeten de 150.000 woningen die nu waarschijnlijk nog op het aardgasnet aangesloten worden, omgebouwd zijn naar een woning met een warmtepomp of een aansluiting krijgen op een duurzaam warmtenet. Door fasering wordt het lastig om al die woningeigenaren te verplichten tot aansluiting op zo’n warmtenet. Daarom worden op termijn waarschijnlijk veel woningen voorzien van een warmtepomp.

Helaas hebben veel woningen die nu met een gasaansluiting gebouwd worden een hr-ketel, standaard hoge temperatuur radiatoren en ventilatiesystemen met toevoer via de gevel. Deze woningen ombouwen tot duurzame woningen met een warmtepomp is vaak ingrijpend. Om een warmtepomp mogelijk te maken, moet er een lage temperatuur afgiftesysteem geplaatst worden, zoals vloerverwarming. Ook is het nodig de ventilatie te vervangen door een systeem met warmteterugwinning. Daarnaast moet er een bron beschikbaar zijn voor de warmtepomp, via aardwarmte in de tuin of een plek voor een unit op het dak. Mogelijk had de eigenaar dan achteraf ook nog een beter geïsoleerde woning gewild.

De gasaansluiting zorgt er nu voor dat de woningen iets goedkoper gebouwd kunnen worden doordat niet geïnvesteerd hoeft te worden in een warmtepomp. Maar op termijn wordt deze financiële besparing dubbel en dwars terugbetaald door de woningeigenaar in de renovatie naar gasloos en zadelt hem ook op met de rompslomp, overlast en organisatie van de aanpassingen. En al die aanpassingen zouden zo veel gemakkelijker zijn als ze bij de bouw waren gekozen.

Laat daarom gemeenten het voortouw nemen bij gasloze nieuwbouwwijken die op termijn de bewoners fors geld, overlast en zorgen besparen.

Deze blog is eerder gepubliceerd op www.binnenlandsbestuur.nl.

contact

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Rik Altena
e-mail: altena@dwa.nl
telefoon: 06 – 519 862 95

Rik Altena

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl