Communiceren met meer snelheid, capaciteit en veiligheid
Met de komst van het nieuwe 5G-netwerk krijgen we niet alleen in de buitenruimte een snellere en betere dataverbinding. Ook in gebouwen ontstaan er met de uitrol van het 5G-netwerk nieuwe mogelijkheden. Deze zijn veelbelovend als het gaat om snelheid, capaciteit en veiligheid. Voor jou als gebouwbeheerder of gebruiker interessant om over te stappen van het vertrouwde wifi-netwerk naar 5G. Maar voor je dit plan omarmt, is het belangrijk om te weten waarom en hoe 5G in uw situatie een meerwaarde kan zijn.
Begin september publiceerde de Gezondheidsraad een advies dat stelt dat het 5G-netwerk kan worden uitgerold. Op verzoek van de Tweede Kamer is hiernaar een grondig onderzoek gedaan. Voor de providers in ons land is de weg daarmee vrij om grootschalig en in ons hele land het 5G-netwerk beschikbaar te stellen. Dat is goed nieuws voor iedereen die – straks of nu al – een mobiel apparaat heeft dat voor 5G geschikt is. Dit nieuwe netwerk heeft namelijk een aantal grote voordelen ten opzichte van 4G. Eigenlijk moet je zeggen dat het een totaal nieuwe technologie is. Het is de vergelijking tussen een trein en een vliegtuig, zegt Henk Jansma, manager building bij DWA.
Technisch veel geavanceerder
Samen met zijn collega Peter Drooger, specialist telecom en domotica, geven zij een toelichting op de belangrijkste voordelen en mogelijkheden van 5G. Als je de technische aspecten van 5G met 4G vergelijkt, zo vertellen zij, dan is de snelheid 100 keer zo hoog, de capaciteit is 50 keer zo groot en de reactiesnelheid is ook 50 keer zo groot: 1 milliseconde in plaats van 50 milliseconde bij 4G. Naast die betere prestaties zorgt 5G (in veel situaties) ook voor een veiligere dataverbinding. De providers van 5G-netwerken zijn zo gefocust op de bedrijfszekerheid en cyber security van hun systeem, daar is voor een ICT-beheerder in een gebouw bijna niet mee te concurreren als het gaat om het garanderen van dataveiligheid.
Dienst in plaats van investering
Al snel rijst de vraag: waarom zou ik 5G in mijn gebouw toepassen? Allereerst vanwege het operationele gemak. Steeds vaker willen gebouweigenaren of ondernemers overstappen op servicecontracten in plaats van het aanschaffen en onderhouden van technische installaties. Als 5G met dergelijke prestaties in het gebouw beschikbaar is, waarom dan nog een IT-netwerk aanleggen en onderhouden? Techniek in het gebouw veroudert en investeringen moeten snel worden afgeschreven. Bij het gebruik van 5G sluit je een contract af, dat je bij wijze van spreken elk jaar kunt vernieuwen en aanpassen.
Verschillende prioriteiten
Een ander, belangrijk voordeel van zakelijk 5G is dat providers verschillende prioritering en classificering aan een netwerk kunnen toekennen. Zij prioriteren naar type gebruiker (bijvoorbeeld hulpdiensten die een hogere prioriteit krijgen) en ze classificeren aan de hand van onder meer de toegestane vertraging. Wil jij 5G gebruiken om je gebouwautomatisering, domotica of je technische apparaten te laten communiceren, dan ben je een ander type gebruiker dan wanneer je 5G voor video conferencing gebruikt. Artificiële intelligentie stelt ook andere eisen dan een streamingdienst. En sensoren in een gebouw die onderling communiceren stellen weer heel andere eisen.
De providers hebben daar specifieke dienstverleningen voor. In het geval dat noodzakelijke systemen met elkaar communiceren, wil je geen enkel bitje missen, omdat je dan mogelijk essentiële data mist. Maar bij video conferencing is het ontbreken van wat pixels niet zo erg. 5G providers bieden straks een netwerk waarbij de technische prestatie afhankelijk is van het type gebruiker. Kritische systemen worden anders ingeschaald dan bijvoorbeeld een kantoornetwerk.
Gedistribueerd antennesysteem
Toch zullen sommige 4G-gebruikers, zeker degenen die wonen of werken in goed geïsoleerde, nieuwe betonnen kantoor- of wooncomplexen, twijfels hebben bij de verbindingszekerheid. En het klopt ook, dat de ontvangst van 4G in bepaalde gebouwen problemen geeft. Met 5G heb je die problemen ook; omdat het 5G netwerk op een hogere frequentie werkt, is 5G zelfs nog moeilijker in gebouwen te krijgen.
Er zijn goede oplossingen om – wil je op 5G overstappen – het signaal goed en sterk genoeg in het gebouw te krijgen. Bijvoorbeeld werken met een DAS, een gedistribueerd antennesysteem, of een indoor netwerk van een provider.
Laat in elk geval, wanneer je overweegt om voor 5G te kiezen, een maatwerkadvies opstellen. Wij doen dit nu al voor opdrachtgevers en organiseren daarvoor metingen om prestaties te monitoren en te borgen. Onze verwachting is dat we in de eerste periode vaak hybride systemen zullen zien. Ben je nu bezig om een nieuw gebouw te ontwerpen of volledig te renoveren, laat dan een integraal ontwerp maken dat rekening houdt met de toetreding van 5G. En kies je voor een hele dichte gevel, neem dan meteen de aanleg van een DAS mee in je technische bestek.
Steeds meer toepassingen
Naast datagebruik voor kantoor- of privétoepassingen, zien de deskundigen vooral grote mogelijkheden voor gebouwgebonden installaties. Steeds meer lease- en SaaS-contracten (… as a service) maken dat de eigenaren van die installaties de prestaties en het gebruik van apparaten en systemen nauwgezet willen volgen. Met 5G wordt dit steeds eenvoudiger. Ook in de zorg gaat 5G – ondanks strengere eisen aan communicatie voor ontruiming – een belangrijke rol vervullen. Uiteindelijk verwachten wij dat 5G de gebouwgebonden datanetwerken vervangen. Er is altijd een omslagpunt, wat financiële haalbaarheid betreft. Zijn er veel gebruikers, dan zijn er ook meer simkaarten nodig. Dat is een kwestie van tijd. In de beginperiode zal 5G relatief wat duurder zijn, maar naarmate er meer providers en abonnementtypes beschikbaar zijn, wordt het voor steeds meer toepassingen financieel haalbaar.