sluiten

Vleugels uitslaan in grensverleggende projecten

Ferdi Verbeek | 30 november 2020

W-engineer Ferdi Verbeek over icoonproject ISUtrecht

Bij de Internationale School Utrecht (ISUtrecht) is elke ruimte in feite een project op zich. Engineer Ferdi Verbeek van DWA ontwerpt de w-installaties voor de school, in een 3D BIM-model. Hij houdt er niet van om standaardoplossingen uit laatjes te trekken. Dat komt hier goed uit. Ferdi: “ISUtrecht is een écht DWA-project. Een duurzaam, uniek en complex gebouw waar we al onze creativiteit en kennis in kwijt kunnen. Waar ik trots aan bijdraag, leer van de vele uitdagingen en beter word in wat ik doe.” 

Het ISUtrechtgebouw lijkt op geen enkele andere school. Er komt een basketbalveld op het dak en een parakeergarage ondergronds, er zijn muziekstudio’s, studeerkamers, een theater, bibliotheek, gymzaal, fitnessruimte, kinderdagverblijf en ontmoetingsruimtes. De w-installaties moeten eraan bijdragen dat het gebouw aan de eisen voldoet van GPR en Frisse Scholen. Maar ook dat het thermisch comfort en de luchtkwaliteit in elke ruimte past bij de specifieke functie en gebruikers.  

“De put die boven de wko-bron  komt, moet wel passen in het terrein. En voor de stroom, water en glasvezel die het gebouw in komen, moet er ook buiten het gebouw een toegankelijk tracé gevonden worden. Alles hangt met elkaar samen. Samen werken we aan een integraal model waarin alles klopt.”

Buiten gebaande paden treden

Genoeg uitdagingen dus voor de w-engineer van DWA. En dat is nou juist waar Ferdi energie van krijgt, van uitdagingen. “We werken aan een gebouw waar vanzelfsprekende oplossingen geen optie zijn. We maken iets unieks. Dus moet je buiten de gebaande paden treden. Je bent constant aan het rekenen en tekenen, bedenken en overleggen. Voor elke ruimte apart maak ik een ontwerp dat het gewenste resultaat geeft. Wij zorgen ervoor dat er in het theater geen geluidsoverlast is van de aangrenzende muzieklokalen waar wordt gedrumd, dat in de scheikundelokalen meer lucht wordt ververst en dat het personeel dat ’s avonds werkt, niet in de kou komt te zitten. Gebruikmakend van ervaring, rekenprogramma’s en leveranciers, zorg ik dat de juiste ingrediënten samenkomen.”  

Alles hangt met elkaar samen

Ferdi werkt met Revit aan zijn aandeel in het integrale 3D BIM-model. Daaraan werken ook de e-engineer, de architect, de constructeur én de landschapsarchitect. “De put die boven de wko-bron  komt, moet wel passen in het terrein. En voor de stroom, water en glasvezel die het gebouw in komen, moet er ook buiten het gebouw een toegankelijk tracé gevonden worden. Alles hangt met elkaar samen. Samen werken we aan een integraal model waarin alles klopt,” zegt Ferdi. 

Expertise van collega’s

Vabi Elements wordt bijvoorbeeld gebruikt om temperatuuroverschrijding- en wko-berekeningen te maken of energieprestaties te onderbouwen. Met rekentools en simulatiemodellen brengt de engineer de effecten van bedachte maatregelen in kaart. “Het mooie van DWA is dat ik ook altijd kan terugvallen op de expertise van mijn collega’s. We hebben bijvoorbeeld een wkoinstallatie bedacht in combinatie met een warmtepomp die energie uitwisselt met de lucht. Voor dat onderdeel stap ik dan naar een collega die expert is in wko, waardoor er vaak nieuwe opties in beeld komen voor het ontwerp. Maar als ik voor de douches bij de gymlokalen de tapwaterinstallatie ontwerp, ga ik ook met leveranciers in gesprek. Met input als het aantal leerlingen dat er gelijktijdig gebruik van maakt en de gemiddelde douchetijd, komen we samen tot de juiste dimensionering van de installatie.” 

Onzichtbare techniek

Om voor alle type gebruikers de juiste omstandigheden te creëren, krijgt de ISUtrecht vier luchtbehandelingskasten. “In plaats van 1 grote die het iedereen naar de zin moet maken, hebben we er nu één voor de leerlingen, één voor theater en sport, één voor het kinderdagverblijf en één voor het personeel. Dat is qua gelijktijdigheid de slimste aanpak,” legt Ferdi uit. Als gepassioneerd techneut vindt hij het een mooie uitdaging om de techniek tot op dit niveau weg te werken in het gebouw. “Er mogen geen luchtbehandelingskasten op het dak, geen kanalen in het zicht, geen ventilatieroosters of noodvoorzieningen voor overspuwend water aan de gevel. Dat maakt het extra leuk, om unieke oplossingen te vinden.” Aan bijzondere projecten is er geen gebrek bij DWA, zegt Ferdi. “Natuurlijk doen we ook wel standaardklussen, maar die afwisseling vind ik juist prettig. De ene keer snelle slagen slaan in productief werk en dan weer grensverleggende projecten aanpakken en je vleugels uitslaan. Van elk project, van elke expertise-inbreng van mijn collega’s, word ik merkbaar beter. Ik groei echt in mijn vak en dat komt volgende projecten ten goede.”  

Wij zoeken nieuwe talenten! Kijk op www.werkenbijdwa.nl voor de actuele vacatures!

onze vestigingen
Gouda

Bezoekadres
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Routebeschrijving

Amstelveen

Bezoekadres
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Routebeschrijving

Veenendaal

Bezoekadres
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Routebeschrijving

Rijssen

Bezoekadres
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Routebeschrijving

Eindhoven

Bezoekadres
Achtseweg Zuid 159R
6e verdieping
5651 GW Eindhoven

Routebeschrijving


contact

telefoon: 088 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl