Wet Collectieve Warmtevoorzieningen
De Wet Collectieve Warmtevoorzieningen (WCW) is in ontwikkeling. Na consultatie wordt er gewerkt aan een aantal principiële wijzigingen. De meest ingrijpende is de voorgenomen keuze dat warmtenetten in publieke handen moeten komen. Zo kunnen gemeenten meer sturing geven voor wat betreft duurzaamheid, leveringszekerheid en betaalbaarheid. Op maandag 3 oktober kunt u tijdens het Nationaal Warmte Congres aanschuiven bij onze kennistafel Warmtewet 2.0: Wat kan er wél en hoe organiseert u dit? Tijdens de sessie gaan we aan de slag in de fictieve gemeente Gemiddeldburg en ontdekt u met ons wat de voorgenomen invulling van de WCW voor gemeenten betekent.
Over de gemeente Gemiddeldburg
Gemeente Gemiddeldburg heeft zo’n 35.000 inwoners, met 15.000 woningen waarvan 3.000 gestapelde bouw en 12.000 grondgebonden woningen. De gestapelde bouw concentreert zich op vijf plekken in de gemeente. De complexen waren oorspronkelijk in bezit van corporaties maar ondertussen zijn er ook veel particuliere woningeigenaren. De woningeigenaren zijn verenigd in VVE’s.
De gemeente moet richtingen bepalen voor de warmteoplossingen in de wijken. Er ligt een Transitievisie warmte (TVW) waaruit blijkt dat met name de hoogbouw zich leent voor aansluiting op een warmtenet. Uit inventarisatie van warmtebronnen blijkt dat er kansen liggen op zowel lokale warmtebronnen (aquathermie) als op regionaal niveau door de inzet van industriële restwarmte via een regionaal warmtenet.
Ervan uitgaande dat de wet erdoor komt, liggen er uitdagingen bij de gemeente Gemiddeldburg in de warmtetransitie. Daar willen we tijdens de kennistafel met elkaar over nadenken. Dat doen we aan de hand van een keuze uit zes thema’s:
- Energieconcept
- Schaalgrootte
- Organisatorisch
- Financieel
- Besluitvorming
- Juridisch
Bij elk thema hebben we een stelling of een keuzemogelijkheid en willen we met elkaar nagaan:
- Wat zijn afwegingen om tot principekeuzes te komen?
- Wat zijn aandachtspunten?
- Wat hebt u als gemeente nodig om keuzes te maken en verder te komen?
Tijdens de Kennistafel kunnen niet alle thema’s besproken worden, daarvoor is de tijd helaas te kort. Of wellicht mist u net onze Kennistafel, maar bent u wel benieuwd naar de antwoorden en overwegingen. Vanaf maandag 3 oktober vindt u daarom dan ook per thema meer informatie. Hebt u nog vragen, neem dan contact op met Lambert den Dekker (senior adviseur collectieve energievoorzieningen) of Petra Plug (jurist).