Voldoet aan internationale passiefhuisnorm

Het buitenHUIS is de eerste vrijstaande woning in Nederland die aan de strenge, internationale passiefhuisnorm voldoet. Dit houdt in dat de woning zeer goed is geïsoleerd en kierdicht gebouwd. In de woning zijn tal van innovatieve technieken toegepast, waardoor de woning meer energie opwekt dan verbruikt.

Licht en lucht zijn nodig om gezond te wonen. De woning is daarom royaal voorzien van te openen ramen, die in gesloten stand echter perfect zijn afgedicht. Drievoudig glas zorgt ervoor dat de warmteverliezen tot een minimum beperkt blijven. Toetreding van mooi diffuus daglicht diep in de woning wordt bereikt met nanogel, dat toegepast is in de lichtstrook in de hal.

Duurzaam en gezond bouwen heeft toekomst. Het landelijk beleid is om in 2020 energieneutraal te bouwen. Het buitenHUIS voldoet daar al aan en gaat zelfs een stap verder door meer energie op te wekken dan in huis op jaarbasis nodig is. Het overschot is voldoende om met een toekomstige elektrische auto 15.000 kilometer per jaar te rijden.

Eigentijdse architectuur, duurzaam bouwen en gezond wonen zijn prima te combineren door integraal te ontwerpen. De bevlogen opdrachtgever, Hans Buitenhuis, is directeur van DWA. Samen met architect Daniël de Witte, bouwkundig adviesbureau COR en constructeur Stabico werd een sterk ontwerpteam gevormd, dat ook tijdens de bouw nauw betrokken bleef.

De ontwikkelcombinatie verzorgt in het kader van de projectontwikkeling de aanleg van de energievoorziening voor warmte en koude, maar wil deze centrale installatie na de technische oplevering overgedragen aan een exploitant tegen een vooraf bepaalde verkoopprijs. In dat kader heeft DWA ook de uitvraag voor de langjarige exploitatie van de energievoorziening verzorgd.