Multifunctioneel gebouw

Het gebied rondom station Leiden Centraal krijgt de komende jaren een ander gezicht. Blikvanger wordt het Rijnsburgerblok, een multifunctioneel gebouw met appartementen, kantoren, winkels, horeca en inpandig parkeren voor zowel honderden auto’s als circa 5.000 fietsen. DWA heeft de duurzame energievoorziening voor de productie van warmte en koude ontworpen. Deze duurzame energievoorziening omvat een centrale installatie met warmte-koudeopslag in grondwaterbronnen, warmtepompen, warmtekrachtkoppeling en gasketels.

Ontwikkelcombinatie De Lorentz VOF ontwikkelt het Rijnsburgerblok, ook wel de Lorentz genoemd, aan het Stationsplein. Dit nieuwbouwplan heeft twee bouwfasen. De eerste bouwfase omvat 167 woningen en circa 5.700 m² aan retail en kantoren. De tweede bouwfase betreft een kantoortoren van circa 16.000 m².

De energievoorziening groeit mee met de bouwfasen, en geeft hiermee een optimale invulling aan het gefaseerde capaciteitsvraagstuk. Gelijktijdig is het ontwerp van de overige gebouwinstallaties uitgewerkt en onderling afgestemd. Op basis van dit ontwerp heeft DWA de realisatie en technische instandhouding van de energievoorziening aanbesteed.

De ontwikkelcombinatie verzorgt in het kader van de projectontwikkeling de aanleg van de energievoorziening voor warmte en koude, maar wil deze centrale installatie na de technische oplevering overgedragen aan een exploitant tegen een vooraf bepaalde verkoopprijs. In dat kader heeft DWA ook de uitvraag voor de langjarige exploitatie van de energievoorziening verzorgd.

Artist impression: Neutelings Riedijk Architecten / Impressie: A2Studio