Comfortabel binnenklimaat en energiezuinig

Na een grondig aangepakte verbouwing nam de gemeente Putten het gerenoveerde gemeentehuis weer in gebruik. Het ‘nieuwe’ gemeentehuis heeft een comfortabel binnenklimaat waarin medewerkers prettig kunnen werken. Daarnaast heeft een flinke verduurzaming plaatsgevonden, waarmee het gemeentehuis van energielabel G, naar A is gegaan.

Het gemeentehuis uit 1976 voldeed niet meer aan de comforteisen en de manier van werken van nu. Bij eerdere verbouwingen waren de raadszaal en de trouwzaal al onder handen genomen. Het was tijd om de rest aan te pakken: betere ventilatie voor frisse lucht, meer (dag)licht en open werkruimtes. De verbouwing en revitalisatie bood meteen de mogelijkheid om de functionele indeling van het gebouw beter aan te laten sluiten op de dienstverlening, de veiligheid beter vorm te geven, kosten te besparen in de exploitatie en interne logistieke stromen te minimaliseren. In de plannen is ook de huisvesting van de politie in het gemeentehuis meegenomen.

DWA begon met een uitgebreide inventarisatie en vergeleek verschillende mogelijkheden. Daarbij is ook het hergebruik van bestaande materialen, zoals luchtkanalen en CV leidingen, etc.) meegenomen.

Met de verbouwing en revitalisatie van het gemeentehuis was het mogelijk:

  • een inhaalslag te maken ten aanzien van onderhoudswerkzaamheden;
  • een nieuw servicecentrum in te richten;
  • een nieuw kantoorconcept (deels traditioneel, deels flexibel) te introduceren;
  • een aantal veiligheidsinstallaties (brandmeld, ontruiming, noodverlichting) te verbeteren;
  • te verduurzamen.

DWA heeft na de inventarisatie en de systeemkeuze, de installaties verder uitgewerkt in een Voorlopig Ontwerp, Definitief Ontwerp en besteksstukken. Prijs- en contractvorming richting aannemers heeft plaatsgevonden, waarna de uitvoeringsfase in juli 2018 is gestart. Oplevering was in juli 2019 en aansluitend vond de verhuizing van de gemeente plaats.

Gekozen is om met name bouwkundige verduurzamingsmaatregelen te kiezen. De hele buitenschil van het gebouw is aangepast, beter luchtdicht gemaakt en goed geïsoleerd. De beglazing en de kozijnen zijn vervangen. Als comfortverbetering is veel meer luchtverversing met ventilatie aangebracht. Alle nieuwe installaties zijn allemaal op een laag temperatuursysteem en geschikt voor toekomstige duurzame energieopwekkers. Op de lange vleugel en in de technische ruimten zijn nieuwe luchtbehandelingskasten geplaatst en warmtepompen voor verwarming en koeling. De kantoren zijn voorzien van inductie-units. De regeltechniek bestaat uit multisensoren voor de metingen van de temperatuur, licht en CO2. Hiermee worden diverse installaties, zoals licht, zonwering, verwarming, koeling, vraaggestuurde ventilatie en elektrische ramen aangestuurd. Het dak is voorzien van zonnepanelen.

Het gebouw was niet in gebruik tijdens de renovatie, maar met een aantal zaken moest wel rekening worden gehouden. Tijdens de verbouwing is het archief in gebruik gebleven, met strikte eisen voor luchtvochtigheid en temperatuur. Tevens waren de centrale datavoorzieningen (inclusief glasvezelkabels) voor de gemeentelijke instanties nog in het gebouw functionerend aanwezig. Het gebouw is veel opener en transparanter geworden. Een gastvrije ontvangst en werkplek.

Fotografie: Rob van Esch, Ruimtes in Beeld