Met een duurzame aanpak een toekomstbestendig clubgebouw

Grootschalige renovatie

Bij de verbouwing van de kleedkamers koos de vereniging voor een grootschalige renovatie en een duurzame aanpak in plaats van nieuwbouw. Adviesbureau DWA heeft voor de voetbalvereniging Hellendoorn een technische rapportage geschreven voor de installatiewerkzaamheden. Daarbij was de nadrukkelijke vraag aan DWA om de sponsoren, zoals installateurs en aannemers, erbij te betrekken. Het adviesrapport heeft de vereniging gebruikt voor de aanbesteding van het werk. Voetbalvereniging Hellendoorn ontving in maart een ‘Duurzaam Compliment’ uit handen van wethouder Annemarie Dubbink en Harry Olthof, bestuurslid Duurzaamheidscentrum. Verder waren ze in mei ook genomineerd voor Sportaccommodatie van het jaar 2023, waarbij ze uiteindelijk met de tweede prijs naar huis gingen.

Peter Lucas, projectmanager DWA: “Het is mooi om te zien dat v.v. Hellendoorn zo nadrukkelijk bezig is met verduurzaming van het sportcomplex. Wij zijn blij dat we met onze expertise en ervaring hebben bijgedragen. Hier is duidelijk niet alleen gekeken naar investeringskosten, maar zeker ook naar de besparing op de lange termijn als het gaat om exploitatiekosten. Naast duurzame installaties qua energieverbruik en opwek is bij dit complex breder gekeken naar mogelijke bezuinigingen. Hierbij is gekozen voor toiletten voorzien van een directe spoeling: realisatie van meerdere spoelingen achter elkaar zonder te wachten op een vollopend reservoir. Dit resulteert in schonere toiletten bij het dagelijks gebruik en een behoorlijke besparing op de schoonmaakkosten. Deze doorlopende toiletten bieden duurzame en waterbesparende oplossingen voor sanitaire voorzieningen.
Door op deze manier in het voortraject van een verduurzamingsplan goed na te denken over het te behalen gewenste comfort, bijbehorende investering maar ook zeker de exploitatiekosten, zijn mooie en duurzame projecten te realiseren. Daar is v.v. Hellendoorn er zeker één van.”

Edwin Hannink, v.v Hellendoorn: “Vanaf het begin is gekozen voor een duurzaam project, wat begon met de keuze om het bestaande gebouw niet te slopen, maar aan te passen waar nodig. Om de juiste keuzes voor de installaties te kunnen maken, is volgens de trias energetica gekozen voor dakisolatie, het na-isoleren van de buitenspouw en ook de vloer van onderuit. De sloopwerkzaamheden zijn hoofdzakelijk uitgevoerd door vrijwilligers uit ons ledenbestand, wat in vele gevallen een mooie teambuilding bleek. Bij de sloop is zeker niet alles in de container verdwenen, maar bijvoorbeeld de banken zijn gemaakt van de oude planken, na schuren en lakken. De oud-metalen die bij de sloop vrij kwamen, zijn keurig gescheiden aangeleverd en van de opbrengsten zijn weer extra voorzieningen gerealiseerd. Denk hierbij aan monitoren bij de ingang van het gebouw, waar de energiehuishouding in begrijpelijke taal wordt getoond. Denk hierbij aan voorbeelden als: de huidige energieopwekking is genoeg om mobiele telefoons op te laten of zoveel huishoudens te voorzien van elektra. Kortom: trots op onze leden en de inzet van onze vrijwilligers: een prachtig project waar we trots op zijn.”

Duurzaamheidsmaatregelen

Voor v.v. Hellendoorn is duurzaamheid de sleutel naar de drie pijlers van het beleidsplan ‘v.v. Hellendoorn voor iedereen: sportief uitdagend, betaalbaar en vertrouwd’. Zo plaatsten ze bij de doucheinstallatie waterbesparende douchekoppen en bij de toiletten direct spoelende toiletten. Er is een warmtepomp voor de vloerverwarming waarmee het hele gebouw verwarmd wordt. Op het dak van de sportaccommodatie liggen voor de energieopwekking 108 pv-panelen. Verder is gebruikgemaakt van duurzame ledverlichting, aangestuurd door aanwezigheidsmelders en een ventilatiesysteem voorzien van warmteterugwinning. Deze duurzame maatregelen zorgen ervoor dat het comfort behouden blijft, maar dat er minder energie nodig is.

Initiatief Duurzaam Compliment

Het Duurzaam Compliment zet mensen, organisaties, instellingen en bedrijven in het zonnetje die zich inzetten voor de verduurzaming van onze samenleving. Het is een initiatief van het Duurzaamheidscentrum, voorheen Platform Duurzaam Hellendoorn, in samenwerking met de gemeente Hellendoorn. De houten sculptuur is vervaardigd door Monique Nijmeijer uit Wierden en werd in 2018 voor de eerste keer uitgereikt.

Zonnepanelen v.v. Hellendoorn