Onderzoeksinstituut KWR betrok in januari 2015 een nieuw en imposant kantoorpand. Voor een instituut dat onder meer het duurzaam gebruik van water bestudeert, was de duurzaamheid van het nieuwe gebouw een randvoorwaarde.

Ted Huijboom, hoofd bedrijfsvoering, finance & control bij KWR: “De doelstelling was zo duurzaam mogelijk omgaan met water en energie, maar we wilden geen duurzaamheidstrofee tegen elke prijs. DWA bracht de technische mogelijkheden in kaart en rekende daar de business cases voor uit. Heel realistisch en nauwkeurig. Die studies hielpen ons om in de besluitvorming een evenwicht te vinden tussen besparingen, investeringen en terugverdientijden.

Omdat watertechnologie natuurlijk ook ons terrein is, hadden we over bepaalde installaties een uitgesproken mening. Onderzoekers zijn nu eenmaal eigenwijs. Zo wilden we er absoluut zeker van zijn dat de cascade-waterval in het gebouw vrij van legionella zou blijven. Dat is uitstekend geborgd. In samenspraak zijn we steeds tot de beste oplossingen gekomen. Voor het ontwerp van de warmte- en koudeopslag hebben we zelfs onze eigen specialisten ingeschakeld, die graag meedachten over ‘hun’ nieuwe gebouw.

DWA stond open voor onze inbreng en dat leidde tot een interessante coproductie. We werken nu in een glazen pand met grote, open werkruimtes waarin we met constant bijsturen de grootste gemene deler proberen te vinden in de beleving van het comfort. We hebben met het gebouwbeheersysteem veel meer mogelijkheden om ‘aan de knoppen te draaien’ dan in het oude gebouw.”

Ted Huijboom