Geavanceerde hoofdkantoor APG en Alliander

De herontwikkeling van EDGE Amsterdam-West voldoet aan de hoogste eisen die aan gezonde, duurzame en technologisch innovatieve kantoorpanden worden gesteld. Het pand wordt in 2021 opgeleverd en zal daarmee het nieuwe geavanceerde hoofdkantoor vormen van APG en Alliander.

DWA maakt vanaf de acquisitiefase deel van het kernteam van het project als installatieadviseur. Vanuit onze expertise hebben wij EDGE Technologies (en de andere projectpartners) bijgestaan in het ontwerpen van de installaties, doorrekenen van diverse varianten en het realiseren van de duurzaamheidsambities.

Een bron van inspiratie

Het ontwerp van EDGE Amsterdam-West zorgt ervoor dat alle gebruikers richting het atrium worden geleid. Deze ruimte is overdekt met een glazen koepel die het gebouw voorziet van veel daglicht en zal dienen als centraal punt waar huurders elkaar kunnen treffen, kunnen ontspannen en inspiratie kunnen opdoen. Met zijn vier prominent aanwezige trappartijen, en enigszins verscholen liften, zet het atrium huurders ook aan tot een gezonde, actieve levensstijl. Het comfort in de kantoorruimten wordt geregeld door een volledig aan de werkplaats aanpasbare instelling van de verlichting en temperatuur.

EDGE Amsterdam-West wordt een toonbeeld van hoogwaardige duurzaamheid die wordt bereikt dankzij de geavanceerde Smart Building-technologie en kenmerkende functies zoals het multifunctionele dak dat een cruciale rol speelt in de klimaatbeheersing binnen het gebouw. Naast het gebruik van een sterk verbeterd omhulsel en hoogwaardig glas dringt EDGE Technologies het energieverbruik van het gebouw drastisch terug door toepassing van geavanceerde, slimme technologieën. Om energie op te wekken zal EDGE Amsterdam-West worden uitgerust met warmte-koude opslagsystemen, zonnecellen op het dak en lucht- en watergekoelde warmtepompen. Naar verwachting zal het gebouw in aanmerking komen voor het BREEAM NL-certificaat “Outstanding”. Door een combinatie van de nieuwste ontwikkelingen en technische innovaties op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing streeft EDGE Amsterdam-West ernaar energiepositief te opereren op locatie.

Ton Glashorst, managing partner bij DWA: “Dit is een toonaangevend project dat naadloos aansluit bij de missie van DWA om duurzaamheid werkend te maken. Voor dit project heeft DWA een intelligent dynamisch gebouwmodel ontwikkeld. Op basis hiervan en met inzet van data-gedreven ontwerptechnieken hebben we het gebouwontwerp verder geoptimaliseerd. Op basis van werkelijke data en met geavanceerde data-analyse-technieken heeft DWA meer zekerheid gegeven over de prestatie van het gebouw en de installaties op het gebied van comfort, beleving, gezondheid en verbruik.”

Een getransformeerd architectonisch landschap

De herontwikkeling bevindt zich in het hart van Amsterdam-West en past daarmee naadloos in de transformatie die het gebied een nieuwe impuls moet geven. Het ontwerp is afkomstig van de Architekten Cie. Het oorspronkelijke gebouw is in de jaren 70 door dezelfde architecten ontworpen en was toen een van de eerste kantoorpanden binnen de stedelijke ontwikkeling van het gebied. Om de geschiedenis van het project door te trekken, maakt EDGE Technologies gebruik van het huidige ontwerp van het gebouw, waarbij het op alle andere vlakken toekomstbestendig wordt gemaakt.

Bekijk de korte video https://vimeo.com/292052163

Bron illustraties: VERO Visuals