FIRST Rotterdam is met de 128 meter hoge toren een nieuw highlight dat de entree naar de binnenstad markeert. In het ontwerp speelden duurzaamheid en toekomstgerichte flexibiliteit een belangrijke rol.

Ton Boon, senior projectontwikkelaar bij vastgoedinvesteerder Maarsen Groep: “Onze ambitie was om op een toplocatie een topgebouw neer te zetten en dat hebben we samen met DWA weten te bereiken. In elk nieuw project dat we met DWA oppakken, zien we de voortgang van de techniek terug. Zo loopt FIRST nu absoluut voor wat betreft gebouwintelligentie, comfort en binnenklimaat. Bijzonder is dat we het gebouw nadrukkelijk samen met de toekomstige gebruikers hebben ontworpen. Dat gebeurt wel vaker, maar hier is het in optima forma uitgevoerd, omdat de huurders vanaf de eerste dag aan tafel hebben gezeten. De hoge eisen van de gebruikers zijn naar hun volle tevredenheid verwerkt in het uiteindelijke ontwerp.”

BREEAM Excellent
Het gebouw beschikt over het predicaat BREEAM Excellent, een randvoorwaarde voor hoofdhuurders Robeco en NautaDutilh. Dit is onder meer bereikt door: warmte- en koudeopslag, zonnepanelen, verlichtingssturing, gebalanceerde ventilatie met warmte- en vochtterugwinning en een CO2-regeling, waterbesparend sanitair, oplaadpunten voor elektrische auto’s en monitoring op duurzame prestaties. Flexibiliteit is gegarandeerd door modulaire opbouw van de installaties, waardoor veranderingen en uitbreidingen zonder bouwkundige ingrepen zijn te realiseren. DWA zat in de ontwerpfase met opdrachtgevers en huurders aan tafel om eisen en wensen door te kunnen vertalen in de techniek.