Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) is sinds november 2019 gevestigd in een uiterst duurzaam en comfortabel gebouw aan de Amsterdamse Zuidas. Het gebouw is gerealiseerd door Bouwcombinatie EMA, bestaande uit Dura Vermeer en Heijmans, in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. DWA stond aan de basis van het duurzame installatieontwerp. Door onze BREEAM-expertise zorgden wij dat de duurzaamheidsambities zijn omgezet naar haalbare maatregelen, leidend tot het BREEAM-Excellent Certificaat. Maar ook droegen we in belangrijke mate bij aan het halen van de zeer korte deadline voor oplevering.
Het EMA is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen die op de Europese markt worden toegelaten. De instantie was tot voor kort gehuisvest in Londen, maar besloot de stad te verlaten door het voorgenomen vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het nieuwe gebouw in Amsterdam – 80 meter hoog, 19 verdiepingen en 39.000 m2 vloeroppervlak – verrees in een recordtijd van anderhalf jaar. En wist in die tijd ook nog eens het BREEAM Excellent label in de wacht te slepen. We vonden een optimale mix van technieken en installaties om de labelcriteria voor energie en comfort te halen. Én droegen bij aan het halen van de strakke deadline voor oplevering. Het nieuwe EMA-gebouw biedt huisvesting aan 900 medewerkers, afkomstig uit zo’n 30 landen.
Aardgasvrij, BENG en optimaal comfort
Het gebouw is aardgasvrij, bijna energieneutraal en heeft het hoogst mogelijke comfortniveau. Het stadswarmtenet van NUON levert er de restwarmte van een afvalverwerkingscentrale, een koudedistributienet brengt verkoeling van koud water uit het Nieuwe Meer. Geen gas dus en ook geen energieverslindende koelinstallaties. De innovatieve, automatische binnenzonwering heeft twee functies. Het houdt ’s zomers opwarming door felle zon tegen en in de winter zorgt het dat warmte ‘s nachts niet verloren gaat door de raampartijen.
De inzet van licht, ventilatie, verwarming en koeling wordt bepaald door aanwezigheids- en bewegingssensoren. Een goed geïsoleerde gebouwschil, in combinatie met stralingsverwarming uit vloeren en plafonds, zorgen dat er nergens koudeval optreedt en het klimaatsysteem maar kleine temperatuurverschillen heeft te overbruggen. Resultaat: optimale energiebesparing en een perfect beleefd comfort. Een gebouw dat dient als voorbeeld voor de utilitaire nieuwbouw in Nederland.
Sneller klaar door prefab
Om de Bouwcombinatie in staat te stellen de opleverdatum te halen – strak gepland op anderhalf jaar na de start van het project – moest DWA extra slimmigheid inbrengen in het ontwerp. Zo voerden we prefab leidingsystemen op – voorgemonteerd en wel afgeleverd op de bouw – en pasten we oplossingen als plafondverwarming en verlichting overal op dezelfde manier toe. Daardoor bleef de montagetijd tot een minimum beperkt.
In het EMA-project werkten wij samen met Dura Vermeer, Heijmans en partners als MVSA Architects, OKRA Landschapsarchitecten, Fokkema & Partners Architecten, DGMR, SDR Elektrotechniek, Van Dorp en Van Rossum Raadgevende Ingenieurs.
“Duurzaamheidsambities zijn omgezet naar haalbare maatregelen, leidend tot het BREEAM-Excellent Certificaat.”
contact
Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Rico Logman
e-mail: rico.logman@dwa.nl
telefoon: 06 – 441 564 96