sluiten

Bouw architectonische blikvanger Amsterdam van start

9 april 2019

Sluishuis, iconisch woongebouw IJburg

Op 9 april is de bouw gestart van een van de meest spraakmakende woonprojecten van Amsterdam, Sluishuis. Het wereldberoemde architectenbureau BIG, onder leiding van de bekende toparchitect Bjarke Ingels, heeft samen met de architecten van Barcode het ontwerp van Sluishuis gecreëerd. Het biedt plaats aan circa 442 koop- en huurappartementen. De locatie in het water vormt de schakel tussen het stedelijke havengebied en het historische centrum van Amsterdam. DWA is betrokken als installatieadviseur bij dit iconische project.

Het ontwerp van Sluishuis ademt licht, lucht en ruimte. Het woonproject met zijn karakteristieke vorm combineert bovendien op vooruitstrevende wijze leefbaarheid en duurzaamheid. Naast de 442 woningen wordt ruimte gecreëerd voor een binnenhaven met aanlegsteigers, woonboten en horeca, maar ook zullen er volop groene terrassen verrijzen en een publieke rondloop op 50 meter hoogte.

Duurzaamheid

De ontwikkeling van Sluishuis wordt gerealiseerd door VORM en BESIX Real Estate Development. Ze zetten hiermee een duurzaam gebouw neer, dat meebeweegt met de veranderende tijd, het klimaat en nieuwe inzichten op het gebied van energievoorziening. Het gebouw kan straks zelf voor genoeg energie zorgen om de eigen bewoners te voorzien van warmte en elektriciteit.

DWA maakt onderdeel uit van het integrale projectteam. Een mooi project,waarbij het een uitdaging is om de installaties in te passen in de constructie.

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid): “Met de start van de bouw van het Sluishuis, wordt de toekomstige blikvanger van IJburg zichtbaar. Als wethouder duurzaamheid ben ik trots op duurzame karakter van het Sluishuis, dat wordt gebouwd met duurzame en herbruikbare materialen. En door innovatieve, technische oplossingen hebben de toekomstige bewoners straks een comfortabele, energieneutrale woning.”

Visuele entree hoofdstad

Sluishuis wordt gebouwd op een belangrijke locatie die het Oostelijk havengebied verbindt met de rest van Amsterdam, feitelijk een visuele entree vanaf de snelweg (A10). Het is stedenbouwkundig een aantrekkelijk en gezichtsbepalend project voor het opkomende gebied en de hoofdstad. Doordat het woonproject omgeven zal zijn door water en aanlegsteigers, zal het een nieuwe publieke ruimte ontsluiten voor zowel de toekomstige bewoners als voor andere Amsterdammers en toeristen.

Het project van ruim 40.000 m2 zal eind 2022 gereed zijn.

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Directions

Amstelveen

Visiting address
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Directions

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Eindhoven

Visiting address
Achtseweg Zuid 159R
6th floor
5651 GW Eindhoven

Directions


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl