sluiten

BREEAM-NL Nieuwbouw 2020: nieuwe maatstaf voor duurzame nieuwbouw

20 juli 2020

‘DWA maakte het vooral praktisch’

BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 is een feit! De nieuwe beoordelingsrichtlijn werd eind juni gelanceerd. BREEAM-NL Nieuwbouw wordt beheerd door Dutch Green Building Council en is in Nederland hét keurmerk om nieuwbouwprojecten integraal te beoordelen op duurzaamheidsprestaties. Vanaf 1 september 2020 kunnen nieuwbouwprojecten met de nieuwe beoordelingsrichtlijn worden gecertificeerd (tegen de beoordelingsrichtlijn van 2014 kan tot 31 december 2020 worden geregistreerd).

Jaap Neeleman, projectleider bij DWA: “Wij zijn zeer trots dat er nu zo’n heldere beoordelingsrichtlijn is met als doel nieuwe duurzame gebouwen realiseren in Nederland.”

DWA schreef als deskundige mee aan MAN 04 en MAN 05. “Wij hebben dat deel vooral praktischer gemaakt, zodat het beter werkbaar en uitvoerbaar is. Door deze nieuwe beoordelingsrichtlijn kan ik als commissioningsmanager het gebouw integraal beoordelen. Naast de energie- en klimaatgerelateerde installaties, is ook de energetische kwaliteit van de gebouwschil ondergebracht in MAN 04 Commissioning en overdracht. Dat is nieuw in deze richtlijn! We kunnen gerichter en in een eerder stadium bijsturen, waardoor we voorkomen dat metingen kunnen tegenvallen. Ook mooi is dat de verschillende (gebouw)onderdelen – Bouwkundige schil, Installaties en regelsystemen en Oplevering en overdracht – een duidelijke relatie hebben. Wij willen in de gebruiksfase graag een optimale werking van het gebouw en de installaties, en natuurlijk tevreden gebouwgebruikers. Daar helpt deze richtlijn zeker bij.”

BREEAM-NL Nieuwbouw 2020
BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 is de opvolger van de beoordelingsrichtlijn uit 2014 en kent een aantal opvallende nieuwe ontwikkelingen. Naast de beoordeling van het gebouw zoals het in gebruik wordt genomen, is het vanaf nu onder meer ook mogelijk om alleen het casco van een gebouw, of het casco en de centrale installaties te certificeren. Door de holistische benadering van duurzaamheid in BREEAM-NL is er veel oog voor actuele thema’s als circulariteit, energiereductie, klimaatadaptatie en gezondheid.

Zie uitgebreider bericht DGBC.

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Directions

Amstelveen

Visiting address
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Directions

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Eindhoven

Visiting address
Achtseweg Zuid 159R
6th floor
5651 GW Eindhoven

Directions


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl