sluiten

Duurzame nieuwbouw gerechtsgebouw Almelo

19 januari 2024

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak, de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Almelo gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo, met het ontwerp van Paul de Ruiter Architecten. DWA is verantwoordelijk voor het installatietechnisch ontwerp, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Peter Lucas, projectleider vanuit DWA: “Na een jaar lang voorbereiding in dit tenderteam, kunnen we nu daadwerkelijk van start. De samenwerking was in de voorbereidende fase heel prettig. Iedereen droeg bij vanuit zijn of haar expertise met maximale inzet. Blij dat we nu kunnen starten met het realiseren van een duurzaam en flexibel ontwerp, met een prettig binnenklimaat voor de uiteindelijke gebruikers.”

Gezagwekkend, uitnodigend en functioneel

Het huidige gebouw aan de Egbert Gorterstraat is verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen. De nieuwe huisvesting wordt gerealiseerd op de hoek van de Egbert Gorterstraat en de Stationsstraat, tegenover het centraal station van Almelo. Het wordt een gezagwekkend, maar tegelijkertijd uitnodigend en functioneel gerechtsgebouw met de welbekende Twentse gastvrijheid. Het doel is om medewerkers van de rechtbank én al haar ketenpartners, zoals advocaten, pers en het Openbaar Ministerie op een prettige en veilige manier hun werk te kunnen laten doen. Door de toepassing van smart building technologie, wordt verwarming, koeling en ventilatie slim geregeld. Dit zorgt onder andere voor een comfortabel binnenklimaat en energiebesparing. Er wordt gehouden aan de duurzaamheidseisen van Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Daarnaast  worden de principes van circulair bouwen meegenomen. Zo wordt het gebouw bouwkundig en installatietechnisch grotendeels  demontabel. Dit maakt het vastgoed toekomstbestendig en flexibel.

Volwaardige rechtbank met eerbied voor textielgeschiedenis

In deze volwaardige nieuwe rechtbank komen ruim 180 werkplekken, met een aantal werkplekken voor het Openbaar Ministerie. Rond het houten atrium komen zes zalen die meervoudig te gebruiken zijn en zes kleinere zittingsruimtes. Twee van deze zalen zijn extra groot, om ook aparte publieke tribunes te kunnen inhuizen. Om de binding van de locatie en de textielgeschiedenis van Almelo te benadrukken wordt één van de zes kleinere zittingszalen opgebouwd met de zorgvuldig bewaarde Firmanten stijlkamer uit het kantoor van de voormalige Ten Cate textielfabriek. Onder het gerechtsgebouw is ruimte voor het cellencomplex voor gehechten dat aangesloten is op de zittingszalen, op -2 is er ruimte voor 72 parkeerplaatsen.

Design, Build & Maintain

De rechtbank wordt ontworpen, gerealiseerd en beheerd met een DBM (Design Build and Maintain) contract. Aan de basis ligt een principeontwerp dat is ontwikkeld door het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met de Rechtspraak. Het team committeert zich hiermee voor ontwerp, realisatie en onderhoud voor de komende vijftien jaar. Op deze manier kunnen we duurzaamheid werkend maken én houden.

Samenwerking en planning

Het komende jaar wordt dit ontwerp verder ontwikkeld door het projectteam van Dura Vermeer Bouw Hengelo, onder andere Dura Vermeer Techniek, Paul de Ruiter Architects, Lucassen Bouwconstructies, Draaijer, ALBA Concepts, Meelis en Partners, Interieurarchitect I29 en DWA. In het vierde kwartaal van 2024 is voornemens de bouw te starten. De nieuwe rechtbank opent naar verwachting begin 2028 zijn deuren.

Afbeeldingen: Paul de Ruiter Architects

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Directions

Amstelveen

Visiting address
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Directions

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Eindhoven

Visiting address
Achtseweg Zuid 159R
6th floor
5651 GW Eindhoven

Directions


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl