sluiten

DWA wint met Team SVP en CROSS tender Internationale School Utrecht

3 juli 2019

Gezonde, duurzame school

Uit een selectie van vijf gerenommeerde bureaus is de visie van SVP en CROSS voor de Internationale School in Utrecht als winnaar uit de bus gekomen. Samen met DWA, Pieters Bouwtechniek en Copijn landschapsarchitecten is in een korte tijd een visie neergelegd voor een school voor kinderen van 4 tot 18 jaar van de gecombineerde basis- en voortgezet onderwijsschool. De school maakt onderdeel uit van de ontwikkelingen op de campus van de universiteit Utrecht. Samen met de Internationale School Utrecht, de Universiteit Utrecht en de gemeente start nu de uitwerking van de visie tot een ontwerp.

DWA is betrokken als adviseur installaties, bouwfysica en duurzaamheid. Marc Meijer, projectleider: “Het mooie aan dit project is dat het volledig past binnen de duurzaamheidsambities van DWA. We gaan uit van energieneutraliteit, een GPR-score van 8, Frisse Scholen klasse A, BREEAM-Very Good, maar daarnaast ook circulair bouwen. Een uitdaging voor ons!”

Het is een school die passend onderwijs verzorgt voor zowel kinderen van internationals die kortdurend in Nederland zijn, als voor Nederlandse kinderen die met hun ouders vanuit het buitenland terugkeren naar Nederland, dan wel naar het buitenland vertrekken. Wat de school bijzonder maakt, is dat er zoveel verschillende culturen vertegenwoordigd zijn. Ruimte voor eigenheid en veiligheid zijn daarbij belangrijk, maar ook juist het zoeken naar verbinding tussen al die verschillende culturen. Het voorstel is een heel duurzaam gebouw. Deze school is klaar voor de toekomst van de onderwijsinstellingen waar kinderen tot wereldburgers worden gestimuleerd met zorg voor de aardbol.

Een eigen plek voor jonge en oudere kinderen

Voor de jongste kinderen is de entree direct op de begane grond. Vanuit de centrale ruimte bereiken de zogenoemde ‘early years’ en de ‘elementary grades’ hun eigen plek in het gebouw. De leerlingen van het ‘secundary program’ komen op de eerste laag het gebouw binnen, via het centrale hart van het gebouw waar zich ook het auditorium, de studio’s en de bibliotheek bevinden. Langs een natuurwand kom je binnen op het centrale plein. De route is een echte ontdekkingstocht door het gebouw.
In het hart van het gebouw is ruimte voor ontmoeting: hier is sport, muziek of drama de samenbindende factor. Het voorstel is dan ook georganiseerd rond het auditorium waarbij de muziek studio’s direct bij binnenkomst zichtbaar zijn. Je hoeft elkaars taal niet per se te spreken, maar hier vind je elkaar in gemeenschappelijke interesses waarbij je elkaar spelenderwijs leert kennen.

Terrassenlandschap als schoolplein

Niets is fijner voor kinderen dan een gezonde, groene buitenruimte. In ons voorstel krijgt het gebouw een buitenruimte die uitdaagt tot sport en spel, die de fantasie prikkelt en waar je vooral ook af en toe lekker vies mag worden! Wij stellen verschillende sferen voor: Urban voor de oudere kinderen en natuurlijk voor de jongsten, met sport als verbinding. Dit wordt uitgewerkt in verschillende tuinen en pleinen met dezelfde vloeiende lijnen als het gebouw, begrensd door hagen, randen en hoogteverschillen.
Gebouw en buitenruimte zijn vanuit dezelfde gedachte verder uitgewerkt: de glooiende lijnen van het gebouw komen terug in de buitenruimte. Van binnen naar buiten worden de ruimtes steeds groter, je voelt het landschap dichterbij komen.

Artist impressions: SVP Architectuur

Marc Meijer, projectleider: “Het mooie aan dit project is dat het volledig past binnen de duurzaamheidsambities van DWA.”

contact

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met:
Marc Meijer
e-mail: marc.meijer@dwa.nl
telefoon: 06 – 461 531 73

Marc Meijer
Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Directions

Amstelveen

Visiting address
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Directions

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Eindhoven

Visiting address
Achtseweg Zuid 159R
6th floor
5651 GW Eindhoven

Directions


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl