sluiten

Fase 2 van Nature’s Pride gaat voor BREEAM Excellent

6 juli 2020

Hetzelfde bouwteam realiseert tweede duurzame bedrijfshal

Om de verdere groei te faciliteren breidt Nature’s Pride haar bestaande bedrijfspand uit. Vijf jaar na de nieuwbouw van het 37.000 m2 grote bedrijfspand in Maasdijk, is de succesvolle leverancier van exotische groenten en fruit daar alweer uit gegroeid. Hetzelfde bouwteam is weer aan zet om een tweede duurzame bedrijfshal van 21.000 m2 te realiseren. DWA maakte het installatieontwerp, adviseerde over duurzaamheid en ict en bewaakt de kwaliteit bij de uitvoering. De bouw gaat in september van start.

Bij Nature’s Pride worden exotische vruchten uit de hele wereld geselecteerd, gerijpt, gekoeld en gereed gemaakt voor verzending. Het bedrijf koos er een aantal jaar geleden voor om zich verder te specialiseren in het rijpen van fruit, onder andere avocado’s en mango’s. Dat besluit is goed uitgepakt. De omzet steeg sterk. Sinds kort past het daarbij een nieuwe technologie toe: door het aanbrengen van een plantaardige coating (Apeel), blijven met name avocado’s twee keer zo lang houdbaar. Dit helpt om voedselverspilling tegen te gaan.

Duurzaamheidswaardering met ambitie

Om in de toenemende vraag te kunnen voorzien, was uitbreiding nodig. Het bestaande bedrijfspand van Nature’s Pride was al een boegbeeld van duurzaamheid; het kreeg het BREEAM Excellent label en werd één van de vijf duurzaamste bedrijfspanden van West-Europa. Voor de uitbreiding legt Nature’s Pride de lat weer net zo hoog. Ook de nieuwe verwerkingsruimtes, koel- en rijpcellen zullen duurzaam worden verwarmd en gekoeld, waarbij de restwarmte van de koelinstallaties wordt ingezet voor de laagtemperatuursverwarming via klimaatplafonds. Zonnepanelen gaan een groot deel van de energievraag invullen. Hemelwater wordt opgevangen, verdeeld en slim hergebruikt. Het vegetatiedak zet CO2 om in zuurstof en haalt fijnstof uit de lucht.

Steeds een stap verder

De toegepaste technieken in fase 2 zijn in grote lijnen dezelfde als in fase 1. Projectleider Kees Zandijk: “Destijds waren ze baanbrekend, nu zijn ze al bijna mainstream. Het boeiende is vooral dat we nu de kans krijgen om met de lessons learned en de inzichten vanuit monitoring van de bestaande installaties, de duurzame cirkel rond kunnen maken. Dat past ons goed: steeds een stap verder zetten, leren en optimaliseren vanuit inzicht en ervaring. Zodat we nog meer voordeel kunnen realiseren met bekende, maar nog altijd innovatieve technieken.”

Robotisering en automatisering

Omdat de arbeidsmarkt krap is, gaat het bedrijf de processen vergaand automatiseren en robotiseren om zo het tekort op te vangen. Dat vraagt veel van de ict-omgeving én van de elektriciteitsvoorziening. De inzet van DWA in de advies- en ontwerpfase richtte zich dan ook – naast de bouwfysica en installatietechniek – vooral ook op deze twee aspecten. “Onze ict-adviseurs hebben nagedacht over de toe te passen systemen en in kaart gebracht wat dat aan extra energievraag zou opleveren en hoe daarin voorzien kan worden. Er was onvoldoende elektrisch vermogen beschikbaar op het industrieterrein waar het bedrijf is gevestigd. Dus is er een extra kabel aangelegd. Die loopt naar een inkoopstation dat de middenspanning verdeelt naar twee traforuimtes; één voor het bestaande gebouw en één voor de nieuwbouw,” zegt Kees.

Vertrouwd samenwerkingsverband

Fase 2 van Natures’s Pride wordt weer een knap staaltje duurzaamheid en technologisch vernuft, bedacht en gerealiseerd binnen een vertrouwd samenwerkingsverband. Het bouwteam dat in de eerste fase een topprestatie leverde, is in vrijwel dezelfde samenstelling ook nu weer aan zet. Vandaag tekenden de aannemers het contract voor de uitvoeringsfase, die start in september. Over een jaar zal het indrukwekkende eerste pand van Nature’s Pride er een ‘broertje’ bij hebben. Ook bij die mijlpaal houdt de betrokkenheid van DWA niet op. Kees: “We blijven de installaties monitoren op prestaties, zodat we snel kunnen ingrijpen bij afwijkingen of storingen en beloofde prestaties blijvend waar kunnen maken.” Nature’s Pride verwacht in het vierde kwartaal van 2021 in de nieuwbouw operationeel te zijn.

Natures PrideAfbeeldingen: Paul de Ruiter Architects

contact

Wilt u meer weten over het project Nature’s Pride? Neem dan contact op met:
Kees Zandijk
e-mail: zandijk@dwa.nl
telefoon: 06 – 129 978 60

Kees Zandijk

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Directions

Amstelveen

Visiting address
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Directions

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Eindhoven

Visiting address
Achtseweg Zuid 159R
6th floor
5651 GW Eindhoven

Directions


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl