sluiten

‘Installaties 2020’ winnaar RAAK-Award

5 december 2017

‘Installaties 2020’ winnaar RAAK-Award

De Haagse Hogeschool heeft de RAAK-award voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen gewonnen. Tijdens het SIA-congres ‘Pak de ruimte!’ op 30 november kreeg het onderzoek ‘Installaties 2020’ van lector Laure Itard de 1e prijs en 10.000 euro.

‘Installaties 2020’ onderzocht hoe je energie-installaties in gebouwen van intelligentie en zelfsturing kunt voorzien door gebruik te maken van de miljoenen datapunten in de Delftse vestiging van De Haagse Hogeschool. Installaties zijn als het ware de longen, het hart en de bloedvaten van een gebouw. Ze zorgen ervoor dat een gebouw ademt en op temperatuur blijft om zo een comfortabel en gezond binnenklimaat te creëren. Moderne installaties zijn echter zo complex geworden dat zelfs de beste experts de weg kwijt raken; storingen, foute afstellingen en energieverspilling blijven ongemerkt.
DWA was onderdeel van het consortium en heeft aan dit project bijgedragen door toepassing van data-getrainde modellen.

De jury was lovend: “De innovatie zit van meet af aan al in het onderzoek: door met andere ogen naar een gebouw te kijken en de energie-installaties te beschouwen als het hart, de longen en de bloedvaten van een gebouw komt Itard uit bij de diagnostische methoden uit de gezondheidswetenschappen. Een crossover die veel oplevert en waar zij ook nog eens de belangrijke spelers in het domein van bouw en installatietechniek in mee heeft kunnen krijgen. Dat maakt dat onderzoek en implementatie naadloos met elkaar verweven zijn. Vernieuwing valt samen met praktische toepasbaarheid. Een gezond binnenklimaat kost veel energie, bovendien blijft veel verspilling onopgemerkt. Daar is winst te behalen en dat maakt dit onderzoek uiterst relevant.”

Lees meer: De Haagse Hogeschool wint RAAK-award met onderzoek ‘Installaties 2020’

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Directions

Amstelveen

Visiting address
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Directions

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Eindhoven

Visiting address
Achtseweg Zuid 159R
6th floor
5651 GW Eindhoven

Directions


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl