sluiten

Jaap Dijkgraaf: “Liever Deltawerken in plaats van Deltaplannen”

22 juni 2018

Het energieverbruik van gebouwen gaat de komende zeven jaar met 50% omlaag. Uiteindelijk wordt al het vastgoed in Nederland geheel CO₂-neutraal. Deze ambitie stelt de Dutch Green Building Council (DGBC) in het Deltaplan Duurzame Renovatie. Op 21 juni werd het gepresenteerd aan Diederik Samsom, voorman van de onderhandelingstafel Gebouwde Omgeving.

DWA is een van de ruim 60 marktpartijen die het Deltaplan ontwikkelden. Uitgangspunt hierbij is dat bijvoorbeeld een kantoorgebouw uiteindelijk maximaal 50 kilowattuur (kWh) per vierkante meter per jaar mag verbruiken. “Een goed punt,” aldus algemeen directeur Jaap Dijkgraaf. “Het is simpel: een concreet getal, het rekent af met de split incentive (welk deel is voor rekening eigenaar en welk deel voor huurder) en het gaat over het daadwerkelijke energiegebruik. Duurzaamheidslabels et cetera blijken nogal eens af te wijken van de werkelijkheid.”

Jaap Dijkgraaf hield een presentatie tijdens de conferentie waarin hij onder meer cijfers liet zien van het energiegebruik van kantoren. “Het valt me telkens weer op dat veel mensen denken dat het grootste aandeel energie opgaat aan verwarming en koeling. Maar dat is niet zo. In de nieuwere kantoren is verlichting een enorme post. Ook de hardware is een aandachtspunt: veel gebouwen zijn smart, maar de hardware is dat nog niet.”

Het voorstel voor een hogere belasting op gas is een stap in de goede richting: “Doe je niks, dan verandert er weinig aan je energierekening. Ga je isoleren of andere duurzame maatregelen treffen, dan ga je erop verdienen.” Jaap Dijkgraaf is optimistisch over de gepresenteerde plannen. “Ik heb het idee dat er nu echt wat gaat gebeuren. Dat moet ook. Daarom heb ik ook aangegeven liever voor Deltawerken te gaan in plaats van Deltaplannen.”

Bekijk de presentatie Smart richting Parijs

Lees ook Gebouwen in Nederland in 7 jaar tijd 50% energiezuiniger

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW GOUDA

Routebeschrijving

Post address
PO Box 2073
2800 BE GOUDA

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Post address
PO Box 140
6710 BC Ede
The Netherlands

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Post address
PO Box 136
7460 AC Rijssen
The Netherlands


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl