sluiten

Officiële ingebruikname Nieuwe Kerk van Delft

9 november 2017

Officiële ingebruikname Nieuwe Kerk van Delft

Binnenkort zullen restauratie en herinrichting van de Nieuwe Kerk op de Markt van Delft zijn voltooid. Daarmee komt een einde aan een intensief traject van 4,5 jaar. Dit monument uit de 14e eeuw verkeert nu weer in uitstekende technische conditie en is dankzij de herinrichting beter geschikt voor toerisme, maatschappelijk, cultureel en kerkelijk gebruik. Op vrijdag 10 november wordt de kerk officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt. Een feestweek van 13 – 17 november 2017 bekroont de officiële heringebruikname.

De Nieuwe Kerk in Delft is ‘godshuis sinds 1381’, de grootste toeristische attractie van Delft en met 250.000 betalende bezoekers per jaar een van de grotere culturele bezienswaardigheden van Nederland. De kerk heeft bovendien ‘koninklijke allure’ vanwege het praalgraf van Willem van Oranje en de koninklijke grafkelders. Eigenaar van het gebouw is de Protestantse Gemeente Delft. In 2006 constateerde de kerkelijke gemeente dat restauratie en herinrichting van de kerk dringend noodzakelijk was om het monument voor kerkelijk gebruik, als toeristische attractie en voor breed maatschappelijk gebruik te kunnen behouden. Planontwikkeling volgde, vergunningen werden aangevraagd en verstrekt, en in 2013 startten de werkzaamheden onder leiding van Van Hoogevest Architecten. DWA was betrokken als installatieadviseur.

Resultaat met grandeur

Na 4,5 jaar mag het resultaat er zijn. Wie nu de Nieuwe Kerk binnentreedt komt via het torenportaal in een grootse entree, en raakt direct onder de indruk van de sfeervolle verlichting en de lange zichtlijnen die een gotische kerk eigen zijn. Een nieuwe permanente tentoonstelling, ondersteund door de laatste digitale mogelijkheden (touchscreens), leidt de bezoekers langs de bezienswaardigheden en voorziet hen van informatie. Op de achtergrond klinken de klanken van het volledig gerestaureerde historische Bätz-orgel uit 1839. De losse stoelen (in plaats van kerkbanken) maken de ruimte multifunctioneel. Technisch gezien zijn onder andere alle elektrische voorzieningen vervangen en is het casco van de kerk wind- en waterdicht gemaakt.

Zoeken naar alternatieven

Tot de oorspronkelijke plannen behoorden ook nieuwe facilitaire ruimten in het souterrain van de kerk, zoals keuken, toiletgroepen en vergaderzalen. De omgevingsvergunning die de gemeente Delft hiervoor had afgegeven werd op archeologische gronden aangevochten. In maart 2017 concludeerde de Raad van State dat de vergunning niettemin terecht was en dat de ontwikkeling van het souterrain kon doorgaan. Na ampel beraad ziet de Protestantse Gemeente Delft vooralsnog hiervan af. Door het verstrijken van de tijd sinds de planontwikkeling zijn de kosten hiervoor bijna verdubbeld. De kerkelijke gemeente vindt deze investeringen niet langer verantwoord. Dergelijke voorzieningen blíjven echter noodzakelijk om de Nieuwe Kerk een brede maatschappelijke en culturele, multifunctionele instelling te laten zijn. Er wordt daarom komende jaren, in samenwerking met andere stakeholders, gezocht naar bovengrondse alternatieven.

Start stadsgesprekken

In november 2017 bezegelt een feestweek de heringebruikname van de Nieuwe Kerk. Na de officiële ingebruikname op vrijdag 10 november volgt verder een programma van concerten, lezingen en de start van zogeheten ‘stadsgesprekken’. Dit zijn debatavonden over prangende maatschappelijke onderwerpen. Kijk voor het gehele programma en verdere informatie op www.onkd.nl.

Foto: Jan Buteijn

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Directions

Amstelveen

Visiting address
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Directions

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Eindhoven

Visiting address
Achtseweg Zuid 159R
6th floor
5651 GW Eindhoven

Directions


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl