sluiten

Optimaliseren van het hoofd CV Distributienet RAI Amsterdam

18 juli 2018

Toekomstbestendig verwarmings- en koelingssysteem met inzicht in energieprestaties

Pal aan de ring van Amsterdam, op nog geen kwartier van het centrum ligt RAI Amsterdam. Al 125 jaar een internationale beurs- en congresorganisatie waar dagelijks evenementen plaatsvinden. Onzichtbaar voor bezoekers, maar essentieel voor een prettig beursbezoek is een optimaal binnenklimaat. Ruim 112.000 m2 aan evenementenhallen op tijd verwarmen, koelen en stabiel houden is een enorme uitdaging. Vanuit de duurzaamheidsambities van RAI Amsterdam en kostenbesparing, is DWA verantwoordelijk voor het optimaliseren van het hoofd CV Distributienet en de verdelers. Hierdoor kan RAI Amsterdam rekenen op een toekomstbestendig en stabiel verwarmings- en koelingsysteem met inzicht in de energieprestaties.

De ontwikkeling in de techniek ging de afgelopen decennia met een enorme snelheid. Tel daar nieuwe wet- en regelgeving en daarmee strengere systeemeisen bij op, en je hebt al snel een verouderd systeem. Voor de RAI gold dat de inzet van stadsverwarming en noodketels door de huidige hydraulische opzet niet goed met elkaar samen werkten. Het noodketelsysteem was -bij te weinig beschikbaar stadsverwarmingsvermogen- beperkt inzetbaar. Uiteraard werd dit opgelost, maar dit is voor de technische dienst een arbeidsintensieve taak. Ook de huidige transportpompen, expansievoorziening en regelafsluiters in het cv-distributienet waren aan vervanging toe. Daarnaast is er aandacht voor de waterkwaliteit van het cv-systeem. Met de nieuwe filters en expansiesysteem kan ook de waterkwaliteit gewaarborgd worden. Waterkwaliteit in cv- en gekoeldwatersystemen wordt van steeds groter belang voor de huidige generatie energiezuinige pompen en regelkleppen.

Overzicht en stabiliteit

Arjan Bakker, installatieadviseur en projectleider bij DWA: “Wat je vaker bij ouder vastgoed ziet, is dat er door de jaren heen steeds stukjes techniek zijn vervangen of bijgekomen. De nieuwe delen voldoen aan de nieuwe eisen, maar het systeem is zo sterk als de zwakste schakel. Wat je dan mist is overzicht en inzicht, zodat je zeker weet dat systemen nog goed samenwerken en maximaal presteren. Als installatieadviseur heb ik in nauwe samenwerking met Christian Sueters, Technical property manager bij RAI Amsterdam dat overzicht gegeven en vanuit daar ben ik gaan optimaliseren.

In plaats van ad hoc storingen oplossen, ga je dan naar een stabieler systeem en heb je meer garantie dat de installaties doen wat ze moeten doen: op tijd de evenementenhallen op temperatuur brengen en houden. Daarnaast houden we nu al rekening met toekomstige ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld verwarmen met lagere watertemperaturen (van 90°C naar 50°C).”

Sterke dynamiek in verwarmingsvermogen

Het oorspronkelijke hydraulisch ontwerp, de pompen en de regeling stammen uit de tijd dat RAI met eigen ketels verwarmde. Een aantal jaren geleden is RAI echter overgestapt op stadsverwarming van NUON. Dat heeft consequenties. De aanvoertemperatuur bijvoorbeeld is nu afhankelijk van de buitentemperatuur. Ook moet de retourtemperatuur aan minimale eisen voldoen, waar de huidige afgiftesystemen nog geen rekening mee kunnen houden. Christian Sueters, Technical property manager bij RAI Amsterdam: “Voor ons is het essentieel dat wij klanten een optimale beursbeleving kunnen garanderen. Vlak voor een evenement hebben we daarom een piekvermogen aan warmte nodig en tijdens de beurs voldoende koeling om de temperatuur aangenaam te houden. De nieuwe transportpompen en regeling van de hoofdverdelers garanderen ons continuïteit en betere prestaties van de installaties. Beheer en bediening wordt zo een stuk eenvoudiger en overzichtelijker.”

Langdurige samenwerking

Het geoptimaliseerde hoofdnet zal voor de komende winter operationeel zijn. Eerder heeft RAI Amsterdam DWA gevraagd het verwarmingssysteem van Hal 12 te analyseren en vervolgens een plan te maken voor de vervanging van de pompen en regelafsluiters. Ook is DWA als technisch partner van de RAI betrokken bij de optimalisatie van de gekoeldwater installatie.

Afbeelding: RAI Amsterdam

contact

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Arjan Bakker
e-mail: bakker@dwa.nl
telefoon: 06 – 462 614 95

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Directions

Amstelveen

Visiting address
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Directions

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Eindhoven

Visiting address
Achtseweg Zuid 159R
6th floor
5651 GW Eindhoven

Directions


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl