sluiten

Stadhuis Utrecht heropend

9 mei 2019

Inspiratievoorbeeld voor duurzaam gemeentelijk vastgoed

Op donderdag 9 mei 2019 is het Stadhuis in Utrecht officieel heropend na een intensieve verbouwingsperiode. Het monumentale Stadhuis aan de Stadhuisbrug in het hart van de stad is ingrijpend gerenoveerd. De binnen- en buitenkant van het complex zijn volledig aangepakt. Het pand voldoet weer aan de eisen van vandaag. Gelijktijdig met de renovatiewerkzaamheden is het Stadhuis ook verduurzaamd.

DWA is betrokken als installatieadviseur bij dit project, dat dankzij alle verduurzamingsmaatregelen een inspiratievoorbeeld is voor duurzaam gemeentelijk vastgoed.

De revitalisering is verdeeld in de buiten- en binnenkant en omvat een aantal maatregelen die bouwkundig en installatietechnisch van aard zijn. Bouwkundig is de dakkap of de zoldervloer geïsoleerd. Het glas is vervangen, de gevel kierdicht gemaakt en zon- en lichtwering is verbeterd.

De knelpunten rond brandcompartimentering zijn geanalyseerd en daarvoor zijn oplossingen gerealiseerd. Er is een efficiënte koelmachine gekozen en de luchtbehandeling is geoptimaliseerd. De radiatoren zijn voorzien van radiatorfolie en in enkele gebouwdelen is balansventilatie aangebracht.

Databekabeling is volledig hersteld en aangepast aan de nieuwe normen. De AV-installatie is vernieuwd. De beveiligingsinstallaties zijn ingepast in de beveiligingsinstallaties van het Stadskantoor bij het Centraal Station om zo tot één uniform systeem te komen voor toegangsverlening, inbraakdetectie en camerabewaking.

LED-verlichting
De verlichting is gemoderniseerd. Alle armaturen zijn voorzien van LED-verlichting met het hoogst mogelijke rendement. Daar waar dit zinvol is, is de verlichting dimbaar uitgevoerd. Langs de gevels is de verlichting daglichtafhankelijk geregeld. Ook is de verlichting geschakeld met aanwezigheidsdetectie. Omdat een deel van de armaturen is ontworpen door Enric Miralles, rust hier een intellectueel eigendomsrecht op. Daarom is ervoor gekozen om zoveel als mogelijk bestaande armaturen om te bouwen naar LED-verlichting en te hergebruiken. De armaturen zijn voorzien van smart LED-drivers, voorzien van een draadloos netwerk om optimaal te kunnen regelen en schakelen afhankelijk van het gebruik en de omgevingscondities, zonder aanvullende bekabeling. Zo wordt mede een bijdrage geleverd aan de duurzaamheids- en klimaatdoelstellingen.

Het pand heeft nu weer een ingang aan de Oudegrachtzijde. Zo is het stadhuis nog meer ‘het huis van de stad’. Het ontwerp voor deze renovatie is van Van Hoogevest Architecten. De laatste grote verbouwing van het stadhuis werd in 2000 uitgevoerd naar een ontwerp in deconstructivistische stijl van architect Enric Miralles. Uit respect voor zijn werk is zijn partner Benadetta Tagliabue van architectenbureau EMBT uit Barcelona betrokken bij de renovatie en herinrichting van het stadhuis.

Lees ook: Heropening van het Stadhuis Utrecht (Van Hoogevest Architecten)

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Directions

Amstelveen

Visiting address
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Directions

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Eindhoven

Visiting address
Achtseweg Zuid 159R
6th floor
5651 GW Eindhoven

Directions


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl