sluiten

USP-partners gaan over op een collectieve warmte- en koudeopslaginstallatie

19 oktober 2022

Unieke samenwerking zorgt voor de transitie naar een aardgasvrij Utrecht Science Park

De Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht, de SSH en Stichting Internationale School hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om samen een collectieve warmte- en koudeopslaginstallatie (WKO) te realiseren. Met deze installatie worden een groot deel van hun gebouwen in het Utrecht Science Park (USP) in de toekomst duurzaam verwarmd én gekoeld.

Met de ondersteuning van de gemeente en provincie Utrecht werken de USP-partners aan het verduurzamen van het energieverbruik binnen het USP. De USP-partners ondertekenden onlangs de samenwerkingsovereenkomst om samen een WKO te realiseren. Een mooie stap in de ambitie van een aardgasvrij USP voor 2040.

DWA onderzocht samen met zusterorganisatie BlueTerra Energy Experts de kansen voor een collectieve WKO-installatie voor het USP, adviseerden de stakeholders in het ontwerp en business case en begeleidden het proces naar de samenwerkingsovereenkomst. Het unieke aan het project is dat de partijen op basis van gelijkwaardigheid gaan samenwerken en gezamenlijk delen in de voordelen.

Gebouwen

De volgende gebouwen worden op deze WKO-installatie aangesloten: het gebouw van de Hogeschool Utrecht aan de Heidelberglaan 15, de nog te bouwen Internationale School Utrecht, de Universiteitsbibliotheek, het nog te bouwen studentenwooncomplex High five en het UMC Utrecht.  

Wethouder Lot van Hooijdonk: “We willen in Utrecht zoveel mogelijk schone energie opwekken én die energie zo efficiënt mogelijk gebruiken. De verschillende partners van het Utrecht Science Park laten zien hoe we dat kunnen bereiken. Door slim samen te werken en gezamenlijke oplossingen te zoeken.” 

CO2-besparing

Bij een WKO-installatie wordt koude of warme energie in de bodem opgeslagen. Door meerdere gebouwen aan elkaar te koppelen met een WKO-installatie kan het warmte of koude overschot van het ene gebouw worden gebruikt om het warmte of koude tekort van een ander gebouw aan te vullen.

Zo gaat er minder energie verloren en zorgt de collectieve installatie voor CO2-besparing en een lagere energierekening. Door samen te werken profiteren alle partijen bovendien van schaalvoordelen doordat er minder bronnen hoeven te worden geboord. Tenslotte gaat het duurzame warmtesysteem concreet bijdragen aan een aardgasvrij USP. De omvang van de collectieve WKO is daarbij gelijk aan een warmtevoorziening van ongeveer 2.600 huishoudens.

Start selectieprocedure

Nu de samenwerkingsovereenkomst is ondertekend start de selectieprocedure voor een aannemer. Als alles volgens plan verloopt kan medio 2023 de opdracht worden gegund voor de bouw van het WKO-systeem. Klik hier voor de video Utrecht Science Park in vogelvlucht.

Bron afbeelding: Jelle Hoeks 

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Directions

Amstelveen

Visiting address
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Directions

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Eindhoven

Visiting address
Achtseweg Zuid 159R
6th floor
5651 GW Eindhoven

Directions


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl