sluiten

Warmtenetten georganiseerd: download de publicatie

24 november 2020

Het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van een warmtenet.

Welke afwegingen zijn nodig bij de manier van ontwikkelen, realiseren en exploiteren van een warmtenet? Op deze vraag geeft de publicatie ‘Warmtenetten georganiseerd’ antwoord. DWA ontwikkelde in opdracht van TKI Urban Energy deze praktische digitale handleiding specifiek voor politici, bestuurders, ambtenaren en lokale duurzame energiecoöperaties. Daarmee vormt deze publicatie een logisch vervolg op ‘Warmtenetten ontrafeld’.  

Een warmtenet is één van de mogelijke duurzame, toekomstige energie-infrastructuren in de gebouwde omgeving; naast (groen) gas en elektriciteit. Om een warmtenet tot stand te brengen, zijn naast de technische mogelijkheden ook de organisatie en de financiële haalbaarheid en betaalbaarheid van belang. De publicatie ‘Warmtenetten georganiseerd’ geeft een helder overzicht van de manier waarop warmtenetten tot stand gebracht kunnen worden. De publicatie gaat in op de organisatorische kant van een warmtenet en de voor- en nadelen, knelpunten en kritische succesfactoren die daarbij horen, waaronder juridische en financiële aspecten.

Download hier de publicatie.

Jaap Dijkgraaf, algemeen directeur DWA: “Opnieuw een spraakmakende publicatie over warmtenetten voor bestuurders en niet-technisch betrokkenen. Het centrale thema is de governance van warmtenetten. Warmtenetten spelen een belangrijke rol in de aardgasvrije warmtevoorziening richting 2050. Door deze brochure te lezen zorgen we ervoor dat we gezamenlijk dezelfde betekenis geven aan belangrijke begrippen, organisatorische vragen en denkkaders. Eenduidigheid is een voorwaarde om goed georganiseerd en met overtuiging de juiste beslissingen te nemen in de transitie naar een duurzame samenleving.”

We nemen u in deze publicatie mee in het proces dat gemeenten doorlopen bij de ontwikkeling van warmtenetten en verrijken dit met voorbeelden.

De publicatie is opgebouwd rond vier thema’s:

  • Kennis: naslagwerk met basiskennis van warmtenetten
  • De lokale context: wat speelt er binnen gemeenten
  • Afwegingen rond warmtenetten: voor welke keuzes komen gemeenten te staan en welke rol past daarbij
  • Stappenplan: de stappen die u kunt nemen

Via de tabbladen aan de linkerzijde is het eenvoudig navigeren tussen de verschillende onderdelen. DWA en TKI Urban Energy roepen relevante partijen op de publicatie aan te bieden aan personen voor wie de publicatie interessant kan zijn. De publicatie kan na het downloaden worden voorzien van een eigen logo.


Over TKI

TKI Urban Energy stimuleert de ontwikkeling van innovaties voor een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem in de gebouwde omgeving. Onder de vlag van de Topsector Energie werkt TKI Urban Energy aan het vormen van kansrijke samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en andere partijen. ‘Warmtenetten georganiseerd’ is opgesteld door DWA in opdracht van TKI Urban Energy.

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Directions

Amstelveen

Visiting address
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Directions

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Eindhoven

Visiting address
Achtseweg Zuid 159R
6th floor
5651 GW Eindhoven

Directions


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl