sluiten

Whitepaper energieopslag en duurzame energie gepubliceerd

9 januari 2019

Stand van zaken en mooie praktijkvoorbeelden

De whitepaper ‘energieopslag en duurzame energie’ van Duurzaam Gebouwd gaat in op de forse uitdaging rond de inhaalslag voor duurzame energie. Hoe staat het met de duurzame opwek en warmtevoorziening? Welke vormen van opslag zijn er? Hoe kunnen financieringsconstructies en subsidies helpen bij het versnellen?

Smart Thermal Grids

Diverse experts uit de markt komen aan het woord over de kansen voor versnelling en de drempels die we moeten nemen. Een van hen is Lambert den Dekker, managing partner bij DWA. Hij gaat in op de mogelijkheden van Smart Thermal Grids.

(Laagtemperatuur) restwarmte is in ruimte mate aanwezig. Techniek en energiestromen zijn doorgaans goed door te rekenen, dus de uitdaging zit ergens anders. “De businesscase is goed te definiëren, maar de organisatie van de uitwisseling van bronnen is vaak lastig. De meeste partijen vinden afhankelijkheid van andere bedrijven nog steeds ingewikkeld en risicovol. Ze weten niet wat het betekent als ze warmte aan hen gaan leveren en kunnen de warmtelevering ook niet altijd garanderen.”

Daarom werkt een Smart Thermal Grid vooral goed als meerdere innovatieve partijen met elkaar samenwerken. “Daarnaast moet er een energieregisseur zijn, iemand die het geheel overziet en aan de knoppen van het totale systeem zit. Alleen als je die randvoorwaarden invult en goed onderzoekt welke mogelijkheden er in het gebied zijn, kun je spreken van een succesvol warmtenet. Daar krijgen we er steeds meer van in Nederland.”

Download de whitepaper gratis op de website van Duurzaam Gebouwd

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW GOUDA

Routebeschrijving

Post address
PO Box 2073
2800 BE GOUDA

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Post address
PO Box 140
6710 BC Ede
The Netherlands

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Post address
PO Box 136
7460 AC Rijssen
The Netherlands


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl