Martijn Koop en Erik Lievers op het Duurzaam Gebouwd Congres
Zo’n 25 belangstellenden – met achtergronden variërend van overheid tot media – kwamen op 1 februari tijdens het Duurzaam Gebouw congres bijeen voor de workshop ‘In 10 stappen naar aardgasvrije wijken‘. Erik Lievers, senior consultant bij Dietz Communicatie en Martijn Koop, senior adviseur bij DWA maakten duidelijk dat het belangrijk is om aan de slag te gaan. “Maak het niet groter en moeilijker, maar maak het behapbaar en begin met wat wél kan. Het 10-stappenplan biedt daar handvatten voor. Er ligt een regierol weggelegd voor gemeenten. Zorg dat je daar intern draagvlak haalt voordat je je stukbijt op zo’n enorme opgave. Draagvlak bij het bestuur, en draagvlak bij je collega’s. De volgende stap is een degelijke analyse van de alternatieven voor aardgas op buurt- of op wijkniveau. Met die eerste scan kun je het proces ingaan dat de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen in elke gemeente, aldus Martijn Koop.
Prioritering wijkniveau
Vanuit het publiek kwam de vraag op basis waarvan je nu prioriteert op wijkniveau. Er zijn zo veel gegevens die meewegen in een afweging voor een alternatief: van leeftijd van het gasnet tot leeftijd van de bebouwing en van socio-demografische kenmerken van de bewoners tot actuele initiatieven.
Dat bepaal je uiteindelijk samen. Met belanghebbenden ga je met elkaar in gesprek over wat prevaleert. Wat dan duidelijk zal worden, is dat het vaak urgentie (de grond moet open) en ambitie (een lokale coöperatie of woningcorporatie die met energie aan de slag gaat) zullen zijn die bepalen welke wijken een ‘startwijk’ kunnen zijn.