sluiten

Stop met die stomme* bestekken, ga BIMMEN?!

Kees Wisse | 9 juni 2016

Ga toch BIMMEN!

*: Van Dale; stom: ‘niet kunnende spreken, niet met spraakvermogen begaafd’

Eindeloze stromen tekst

Foei DWA, wat een taalgebruik. Je moet maar durven! En dan ook nog eens geld verdienen met het schrijven van bestekken. Maar, eerlijk is eerlijk, heb je wel eens geprobeerd een bestek te lezen? Het is bepaald geen ontroerend proza. Nu hoeft dat ook niet natuurlijk, als het maar duidelijk is. Juist ja, en daar zit ‘m de kneep. Een eindeloze stroom van details dringt zich aan de lezer op, met een opeenstapeling met van toepassing zijnde normen. Geen kip die weet wat er in al die normen staat natuurlijk. Dat document gaat de muur over en dan maar hopen dat het goed gaat. En dan vinden we het gek als er 15% faalkosten optreden in de bouw.

Voorbeeld

Een beetje overdrijf ik natuurlijk, bestekken maken gebruik van een standaard indeling. En een beetje vakman is ze gewend te lezen. En een bestek is een ook contractstuk en juridisch proza is sowieso niet inspirerend. Allemaal waar natuurlijk, maar als je nu eens gewoon een stukje tekst er uit plukt, zou je dat nu niet anders kunnen communiceren?

Bijvoorbeeld het volgende blokje tekst:

……de droge koeler heeft een nagenoeg vrije aanzuig van buitenlucht nodig. Om deze reden zal de droge koeler hoog geplaatst worden tussen de stookruimte en de LBK ruimte op het dak van de 2e verdieping. De ventilatoren van de droge koeler dienen boven de dakopbouw uit te komen om kortsluiting van de warme lucht te voorkomen. De lucht t.b.v. koeling voor de droge koeler wordt rondom aangezogen. Vanaf de centrale techniekruimte dient de CV-distributieleiding over de tweede verdieping geleid ter plaatse van de sanitaire groepen. Vanaf de ruimte op de dakverdieping…

De toekomst is BIM

Eén plaatje zegt meer dan duizend woorden. Nu zit je met een bestek al snel op duizend woorden, maar toch. Wat nu als het plaatje 3D wordt, en er ook nog allerlei informatie omhoog komt als je er op klikt. Laat dat nu al lang uitgevonden zijn en dat heet: BIM, Building Information Model. Is dat geen uitkomst? Een model als dit bijvoorbeeld? In de toekomst is zo’n BIM-model de oplossing. Alleen niet nu. Waarom eigenlijk niet?

BIM en de ongeveerkunde

BIM weet eigenlijk slecht raad met een essentie van het ingenieursvak en dat is namelijk de ongeveerkunde. In een vroeg stadium van het ontwerp weet je heel veel informatie ‘ongeveer’. En als je het gaat tekenen in BIM heeft alles een lengte, hoogte, breedte en een positie. Dat wekt op z’n minst de suggestie van ‘heel precies weten’. Daar komt nog bij: ontwerpen is een creatief proces, dus gaat het gebouw ‘tig keer op z’n kop’. De uitdaging is dus: virtuele gebouwen ontwerpen die meereizen in het ontwerpproces. Van massastudie naar werktekening, hoe doe je dat?

BIM vraagt andere business

Het traditionele idee bij geld uitgeven is het volgende: in het vroege ontwerpstadium een maximum aan ongeveerkunde en een minimum aan budget. Dat je dan vervolgens veel geld uitgeeft aan faalkosten, tja, daar maalt niemand om, want dat is meestal niet jouw “pakkie an”. Gebouw verkocht aan belegger, ontwerper is niet meer betrokken et cetera.

Het idee bij BIM is compleet anders: meer detail in de beginfase, en dus ook meer geld uitgeven aan het ontwerp. En dan ook veel minder faalkosten door dat maximum aan ongeveerkunde. Per saldo vallen de kosten dan lager uit. Maar dan moet er wel één “pakkie an” zijn, ofwel één partij waar de ontwerp-, realisatie- en exploitatiekosten terecht komen. Conclusie is dus: anders organiseren van de bouwkolom gaat hand in hand met BIM. Stoppen met ‘stomme’ bestekken is dus: stoppen met over de muur gooien, stoppen met de verknipte bouwkolom. BIM gaat over samenwerken, klinkt als een cliché, maar zoals altijd: clichés zijn (bijna) altijd waar.

contact

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Kees Wisse
e-mail: wisse@dwa.nl
telefoon: 06 – 462 323 52

Our offices
Gouda

Visiting address
Harderwijkweg 7
2803 PW Gouda

Directions

Amstelveen

Visiting address
Stroombaan 6-8
1181 VX Amstelveen

Directions

Veenendaal

Visiting address
Lunet 7
3905 NW Veenendaal

Directions

Rijssen

Visiting address
Hogepad 85
7462 TB Rijssen

Directions

Eindhoven

Visiting address
Achtseweg Zuid 159R
6th floor
5651 GW Eindhoven

Directions


contact

phone: +31 88 - 163 53 00
e-mail: dwa@dwa.nl