Database voor snel inzicht

DWA brengt onder meer adviezen uit voor het verduurzamen van woningen waardoor deze aardgasvrij kunnen worden. Dit betekent dat een opdrachtgever wordt bezocht, een onderzoek wordt gedaan naar het gebouw waar een advies uit volgt. Het is belangrijk om te weten wat de eigenschappen van de woning zijn om een advies uit te kunnen brengen. Betreft het een rijtjeswoning midden in de rij, of juist een hoekwoning. Doordat deze informatie niet direct beschikbaar is voor de adviseur kan niet direct een concreet advies worden gegeven met een budgetindicatie voor een aardgasvrije woning. Het zou prettiger zijn als de adviseur naar een opdrachtgever gaat met een database op zijn of haar laptop. Aan de hand van een paar gegevens kan op locatie direct een eerste advies worden gegeven waardoor de opdrachtgever weet waar hij aan toe is.

Er wordt onderzoek gedaan naar aardgasvrije energieconcepten voor de meest voorkomende woningtypes in Nederland die relatief eenvoudig (met weinig overlast voor de bewoner) toegepast kunnen worden en eenvoudig te herhalen zijn. Door deze concepten kunnen op maat gemaakte adviezen snel uitgebracht worden.

De resultaten van dit onderzoek zullen worden opgeslagen in een database. Het doel is een database te creëren waarin het type woning, bouwjaar van de woning en budget van de opdrachtgever ingevuld worden waarna direct meerdere adviezen naar voren komen. Naast dat verschillende verduurzamingsmogelijkheden naar voren komen, wordt ook per aanpassing aangegeven wat de mate van overlast zal zijn. Moeten de bewoners een aantal dagen het pand verlaten omdat er een nieuwe gevel moet worden geplaatst, of kan er in een paar uur spouwmuurisolatie worden aangebracht en een inductiekookplaat worden geïnstalleerd?

Bij het opstellen van de database zal onder andere gebruik worden gemaakt van reeds uitgevoerde onderzoeken bij DWA. Daarnaast wordt een overzicht gemaakt van de kosten van de verschillende aanpassingen, de terugverdientijd en of er ideale combinaties van aanpassingen zijn.

Het onderzoek wordt in ieder geval uitgevoerd voor alle tussenwoningen in Nederland van voor 2000. Hierbij wordt ook gekeken naar aanpassingen die al doorgevoerd zijn in woningen. Zo is de beglazing van veel woningen aangepast van het originele glas naar HR++-glas. Het advies geven dat dubbel glas kan worden geïnstalleerd is dan niet relevant. Ditzelfde geldt voor het na-isoleren van woningen. Dit is niet rendabel voor woningen die na 1990 zijn gebouwd.

Door dit onderzoek kunnen in kortere tijd meer adviezen worden uitgegeven waardoor aardgasvrije woningen sneller gerealiseerd kunnen worden.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Rianne Raat, student Werktuigbouwkunde aan Hogeschool Saxion te Enschede.