BREEAM Excellent was randvoorwaarde

FIRST Rotterdam is met de 128 meter hoge toren een nieuw highlight dat de entree naar de binnenstad markeert. In het ontwerp speelden duurzaamheid en toekomstgerichte flexibiliteit een belangrijke rol. Het gebouw beschikt over het predicaat BREEAM Excellent, een randvoorwaarde voor hoofdhuurders Robeco en NautaDutilh.

Dit is onder meer bereikt door: warmte- en koudeopslag, zonnepanelen, verlichtingssturing, gebalanceerde ventilatie met warmte- en vochtterugwinning en een CO₂-regeling, waterbesparend sanitair, oplaadpunten voor elektrische auto’s en monitoring op duurzame prestaties. Flexibiliteit is gegarandeerd door modulaire opbouw van de installaties, waardoor veranderingen en uitbreidingen zonder bouwkundige ingrepen zijn te realiseren. DWA zat in de ontwerpfase met opdrachtgevers en huurders aan tafel om eisen en wensen door te kunnen vertalen in de techniek.

DWA als co-creator

Managing partner Arie Huisman: “Natuurlijk is het ontwerpen van duurzame technieken ons uitgangspunt, dit is een minimale randvoorwaarde in elk project. Nog veel belangrijker is dat we verder gaan dan alleen de techniek en daarbij over de gebruikelijke grenzen heen kijken, denkend vanuit het belang van de opdrachtgever. Dat we ook op een ander abstractieniveau naar de opgave kijken. We denken mee over vragen als: wat wil je met de techniek bereiken, hoe creëer je er meerwaarde mee voor de gebruiker? Hoe garandeer je als belegger dat je gebouw ook over tien jaar nog aan de huisvestingswensen van de huurders voldoet? Als je op dat niveau meedenkt met opdrachtgevers en gebruikers, ben je meer dan een adviseur. Je bent een partner, een co-creator. Dat is hoe ik onze rol zie, en dat was ook onze rol in het project FIRST Rotterdam.”

Lees ook:

In elk nieuw project zien we de voortgang van de techniek terug“, Ton Boon over FIRST

Nieuwe highlight in Rotterdamse skyline, Stedenbouw