Drijvend kantoorgebouw van hout

Floating Office Rotterdam (FOR), het nieuwe drijvende kantoor van 3.000 m2 voor de Global Center on Adaptation (GCA) is in 2021 geopend, gelegen aan een steiger in de Rijnhaven voor een periode van 5 tot 10 jaar. De huisvesting van de GCA in een drijvend kantoorgebouw van hout is uniek in de wereld en een voorbeeld van klimaatadaptief bouwen. Het ontwerp beschikt over een breed scala aan state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen. DWA heeft voor dit ontwerp de bouwfysica en akoestiek, de brandveiligheid en de installatieadviezen verzorgd. Daarnaast is ook het BREEAM-traject en de uitvoeringscommissioning door DWA gedaan.

Het nieuwe drijvende hoofdkantoor van het Global Center on Adaptation (GCA) is klimaatbestendig en energieneutraal. FOR wordt grotendeels gebouwd van hout en kan gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden. Het gebouw is hiermee klaar voor de circulaire economie.
Het gebruik van hout als materiaal voor de hoofdconstructie vermindert de koolstofvoetafdruk van het gebouw aanzienlijk. De drijvende bakken waarop het houten kantoor wordt gebouwd, fungeren als een grote warmtewisselaar en verzorgen op deze manier de koeling van het gebouw met het water van de Rijnhaven.

Duurzaamheidsmaatregelen

Er is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van circulaire materialen, het gebouw is boven de waterlijn compleet uit hout opgetrokken. Om het compleet te maken, wordt zoveel mogelijk natuurlijke energie toegepast. Warmte en koude wordt onttrokken aan het water uit de Rijnhaven en het gebouw maakt optimaal gebruik van de combinatie van zoninstraling en zonwering, waardoor minder externe energie ingezet wordt voor verwarming en koeling. De thermische energie uit de Rijnhaven wordt afgegeven aan het gebouw. Deze thermische energie verder wordt opgewerkt met warmtepompen. In de tussenseizoenen kunnen we direct koelen met het water uit de haven. Maar voor verwarmen is altijd een temperatuursprong nodig.

Met behulp van 800 m2 zonnepanelen wordt energie opgewekt. De ‘pagode bouwstijl’ met uitkragende vloeren zorgen voor permanente zonwering en door grote ramen met HR+++ (triple) glas straalt er tegelijk veel daglicht het kantoor binnen. Met de overige wanden heeft het zo een grote isolerende werking. Op de begane grond komt er een publiek toegankelijk restaurant met een groot buitenterras met een speciale toevoeging van een zwembad in de Maas. In de natuurlijke houtconstructie ligt CO2 opgeslagen en deze constructie is volledig demontabel. Er zijn geen kit- of lijmverbindingen gebruikt. Of het gebouw snel afgebroken zal worden? De flexibiliteit van dit pand is van even groot belang als de circulariteit. Over een eeuw kan het ergens als appartementencomplex liggen.

Wereldwijde missie

De GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank en wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva. De GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en hoe daarop ingespeeld kan worden.

Het gebouw representeert de wereldwijde missie op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulariteit; begrippen die zowel de GCA, de stad Rotterdam en Powerhouse Company omarmen. Het kantoor is volledig klimaatbestendig en energieneutraal. Zo vervult het kantoor met een oppervlakte van circa 3.000 m2 een voorbeeldfunctie. De GCA is immers ambassadeur van duurzaamheid.

Samenwerking

Powerhouse Company verzorgt het project van schetsontwerp tot constructie en maakt naast het ontwerp ook alle technische bouwkundig tekeningen van het project. DVP is betrokken als projectmanager van RED Company. Wij zijn de adviseur voor installaties, brandveiligheid en bouwfysica. De constructie is ontworpen door Bartels & Vedder in combinatie met Solid Timber. Aanneemcombinatie FOR Building tekende voor de bouw, een combinatie van Bouwbedrijf Valleibouw en Bouwbedrijf Osnabrugge.

Publicaties

Lees meer over dit indrukwekkende duurzame project:

Contact

Wilt u meer weten over dit baanbrekende project? Neem dan contact op met Rico Logman
e-mail: rico.logman@dwa.nl
telefoon: 06 – 441 564 96

Rico Logman