Van BREEAM Very Good naar BREEAM-Excellent

Duurzaam kantorenpark Beukenhorst-Zuid is met de oplevering van Fluor een duurzaam kantoor rijker. Met een warmte- en koude-opslagsysteem, ruim 1200 zonnepanelen, klimaatplafonds die zorgen voor binnenklimaatklasse A, veel daglichttoetreding in combinatie met energiezuinige verlichting en waterbesparende maatregelen is het Fluor-gebouw een toonbeeld van duurzaamheid. In opdracht van Dura Vermeer vervulde DWA een procesmatige, controlerende en ondersteunende rol t.a.v. installatieadvies, brandveiligheid, commissioning en bouwfysica. Daarnaast was DWA betrokken als duurzaamheidsadviseur in het proces naar BREEAM-certificering.

De nieuwbouw van Fluor – dat actief is in de sectoren chemie, offshore, farmacie, energie en transport met advies- en ingenieursdiensten – biedt huisvesting aan 900 werknemers. In het ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter is rekening gehouden met een uitbreiding naar 1400 werknemers, één van de eisen die Fluor stelde aan de inrichting in verband met het sterke projectmatige karakter van de organisatie. Om deze projecten op het hoogste niveau uit te kunnen voeren beschikt de nieuwbouw over hoogwaardig afgewerkte en zeer flexibel in te delen kantoorvloeren van circa 3.500 m2 per verdieping. In totaal beslaat de nieuwbouw 21.000 m2 kantoorruimte en een parkeergarage onder het gebouw.

BREEAM-Excellent

Met onder meer de keuze voor zonnepanelen met een hoger opwekkingsvermogen, alternatieve materialen en door meer dan 80% van het bouwafval te recyclen, is Dura Vermeer in samenwerking met BREEAM-expert DWA erin geslaagd om tijdens het ontwerpproces de ambitie van duurzaamheidslabel BREEAM Very Good op te voeren naar BREEAM-Excellent (vier sterren). Tijdens de bouw trad DWA ook op als adviseur voor installaties, bouwfysica en brandveiligheid.
Fluor is een ontwikkeling en realisatie van Dura Vermeer Vastgoed, Dura Vermeer Bouw Midden West en Dura Vermeer Bouw Zuid West in een Design & Construct contract waarbij het ontwerp in 3D BIM (Bouw Informatie Model) is gemodelleerd.

Lees ook Ingenieursbureau aan de commissioning – Fluor, TVVL, november 2015

Fotografie: Architectenbureau Paul de Ruiter